En offentliggjøring av referatet rydder usikkerhet av veien, og kan bidra til å rettferdiggjøre Skei Grandes nei

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kulturdepartementet nekter å offentliggjøre sitt referat fra et møte statsråd Trine Skei Grande hadde med Bodø kommune i april. Selv Bodøs ordfører, som var med på møtet, nektes innsyn i hva departementet noterte seg underveis.

Det begrunnes med at referatet er en del av departementets egen, interne saksbehandling, noe som hjemler hemmelighold etter Offentlighetsloven. Men selv om departementet kan ha hjemmel for et avslag, betyr ikke det at avslaget om innsyn er klokt.

Det eksisterer en åpenbar uenighet mellom statsråden og ordføreren om hva som ble sagt på møtet, og den uenigheten går til kjernen av Trine Skei Grandes avslag på å støtte Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad. Et avslag som har skapt sterke reaksjoner og avfødt mye, offentlig debatt.

Kristine Foss er jurist i Norsk Presseforbund, og sier til AN at sterke hensyn tilsier at referatet bør offentliggjøres. Det er åpenbart en uenighet mellom møtedeltakerne om hva som ble sagt, og den uenigheten har skapt debatt.

Da vil det være i offentlighetens interesse at referatet frigis. Noe det heller ikke finnes noe i loven som hindrer departementet i, dersom viljen finnes.

Vi slutter oss fullt ut til Foss´ vurderinger. En offentliggjøring vil rydde usikkerheten av veien, og – om Grandes framstilling er korrekt – langt på vei rettferdiggjøre hennes nei. Slik sett burde en offentliggjøring også være til Skei Grandes og departementets fordel.

Flere har nemlig stilt spørsmål ved Skei Grandes beveggrunner for å si nei til Bodø, før en søknad i det hele tatt var levert. Det har vært antydet at hun gjorde det for å åpne veien for en søknad fra hjemfylket og Trondheim.

Skei Grande avviser dette og forklarer det tidlige avslaget med at det var Bodø kommune som ønsket et svar alt nå. Hun har også åpnet for å se på saken på nytt, dersom hun har misforstått kommunen og den på et senere tidspunkt kan legge fram en mer solid søknad, ikke minst når det gjelder finansiering.

Det skal Skei Grande ha ros for, og prosessen kan dermed synes å være på skinnene igjen. Et oppklaringsmøte med ordføreren og en offentliggjøring av referatet vil befeste det inntrykket. Til det beste for begge parter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken