Europeisk kulturhovedstad - la det ikke bli med praten!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De siste par årene har det vært mange friske diskusjoner blant Bodøs innbyggere om kulturpolitikken. Både kulturarbeidere og kulturbrukere har engasjert seg. Det er utelukkende positivt - kulturens vilkår er vanligvis ikke det som diskuteres mest verken rundt kjøkkenbordet eller i spaltene. 

De friske diskusjonene har kommet som et resultat av at Bodø kommune skal sende inn en søknad om å bli Europeisk kulturhovedstad. Eller for å være helt korrekt; dette er første runde hvor man søker om å få lov til å levere den store søknaden, eller om å få komme til finalen om du vil. Da blir kultur og kulturbudsjett plutselig relevant. 

Vi snakker om et prosjekt som skal gå over flere år, og som skal være i hundremillionersklassen. Det skal lages nye prosjekter som skal gi oss nye opplevelser og ny innsikt. Nordland og Bodø skal bli mer attraktiv både for oss som bor her, og for de som potensielt kan komme hit. 

Et slikt prosjekt møter selvsagt også kritikk. Selvfølgelig fra de som ikke ser verdien i å bruke penger på kultur, men også like selvfølgelig fra kulturlivet selv. Det slår nemlig aldri feil. Kulturaktørene begynner alltid å kjempe for sine egne interesser, og mange føler at de ikke blir hørt eller får nok uttelling i et slik prosjekt. 

Selv om man ikke føler seg hørt i arbeidet med prekvalifiseringen er det uklokt å trekke den slutningen at det er bedre at Bodø ikke søker. Det taper samfunnet og kulturlivet stort på. Et prosjekt som Europeisk kulturhovedstad genererer en interesse og en finansiering som man ikke vil være i nærheten av å få uten. I utgangspunktet er det slik at de midlene Bodø kommune går inn med i et slikt prosjekt blir flerdoblet ved ytterligere støtte fra Nordland fylkeskommune og det private næringsliv. Inntil nylig hadde man også regnet med å få statstøtte.

Derfor opplevdes det som en real kalddusj da Kulturdepartementet i brevs form gjorde oppmerksom på at de ikke har til hensikt å støtte prosjektet. Søknaden har de ikke fått enda, men de mener at prosjektet er for dårlig gjennomarbeidet på innholdssiden, og at det ikke foreligger en god nok plan for privat finansiering. 

Som aktør i kulturlivet i Nord-Norge håper jeg at det fra kulturdepartementet sin side ikke har gått prestisje i saken. 

Bodø kommune leverer i løpet av neste uke sin søknad til EU som gir et svar i løpet av høsten. Om svaret er ja bør departementet ta en ny runde og gjøre en vurdering basert på de faktiske planene. Det vil fremstå som særdeles underlig om departementet ikke ønsker at Norge skal få den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen så lenge EU sender Bodø til finalen. 

Og kulturlivet bør støtte helhjertet opp. Om noen ikke er fornøyde med prosjektet per i dag, har man alle muligheter til å påvirke og spille inn sine ideer i løpet av de neste 5 årene. Dette er en mulighet Nord-Norsk kulturliv ikke får igjen. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken