Mandag 4. september startet «gå-til-skolen-kampanjen Beintøft». Det er en kampanje der 30.000 skoleelever fra hele landet skal konkurrere i å reise mest miljøvennlig til skolen.

Det er like før vi skal stemme på vårt parti, og der politikere har hete diskusjoner på hvordan vi kan være bedre på miljø og klima, tar skoleelevene saken i egne hender.

De yngste vil delta

Det er miljøagentene som står bak «Beintøft»-kampanjen. De ønsker å bidra til at det blir mindre lokal luftforurensing, og å kutte CO₂-utslipp skapt av biltrafikk.

– Vi ønsker at barna selv skal få være med å bestemme hvordan de ønsker å ta fatt på skoleveien. Slik kan de være med på å påvirke voksne til å gjøre gode miljøvalg, forklarer kommunikasjonsansvarlig Hanna Hågensen Aasen i Miljøagentene i en pressemelding.

Hun utdyper videre at for hver enkelt foreldre er det enkelt å kjøre barna til skolen, men når fokuset blir på at 30.000 biler blir stående hjemme, så blir resultatet markant bedre.

– Beintøft synliggjør et større perspektiv. Når 30.000 foreldre lar bilen stå, blir resultatene betydelige. I fjor sparte vi jorda for 96.700 kilo CO₂, sier hun.

Til månen og tilbake

Under fjorårets kampanje, gikk 26.000 elever til sammen 727.000 kilometer. I år settes standarden enda høyere, og ifølge Miljøagentene er målet å gå eller sykle tilsvarende distanse som til månen og tilbake. Det er i overkant av 800.000 kilometer.

Skoleelevene skal gjennom fire ukeoppdrag med forskjellige temaer: Natur og lokalmiljø, sykkel, klima og verden pluss lufta vår.

– Aktiv transport i hverdagen er nøkkelen til et sunnere Norge, og vi er alle opptatt av å gi barna våre sunne vaner som de kan ta med seg videre i livet, sier Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening i samme pressemelding.

Deltakelse fra Nordland

Blant de 30.000 skoleelevene finner vi en rekke skoler fra Nordland og Bodø.

Hele 21 skoler deltar fra Nordland, og fra Bodø stiller følgende skoler:

  • Kjerringøy skole
  • Rønvik skole
  • Saltvern skole
  • Tverlandet skole
  • Østbyen skole

Startskuddet for årets «Beintøft» gikk av stabelen ved Landås skole i Bergen. Der deltok blant annet ordfører Marte Mjøs Persen, næringsminister Monica Mæland og miljøagent Lukas Kristiansen.

– Å gå og sykle er gøy, sunt, miljøvennlig og gjør skoleveien tryggere. Jeg skal også gå, sykle og ta buss de neste fire ukene – jeg skal være med på Beintøft, sa ordføreren i sin appell.