Truls fra Bodø hindret at norske liv gikk tapt i Afghanistan

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

På frigjørings- og veterandagen 8. mai ble 16 personer hedret med medaljer for sin innsats i tjeneste for Norge. En av disse var stabssersjant Truls Wennberg fra Bodø.

Bodømannen var i Afghanistan i 2010, og da norske soldater igjen befant seg i kraftige kamphandlinger skulle det vise seg at Wennberg og hans lag med skarpskyttere hindret at norske liv gikk tapt.

Den norske avdelingen med soldater var i ferd med å bli omringet, og det var på det tidspunktet stabssersjanten og skarpskytterne hans, på eget initiativ inntok posisjon på et høydedrag. Derfra skal de ha gitt den norske styrkesjefen informasjon som reddet liv den dagen.

Forsvaret skriver følgende om Wennberg på sine egne sider:

- Wennbergs mot og snarrådighet i en hendelse i 2010 bidro til at hans avdeling løste oppdraget uten tap av liv. Han initiativ, helhetsoversikt, offensive tankegang og vurderingsevne var denne dagen avgjørende for utfallet av stridskontakten samt operasjonen i sin helhet.

Som følge av dette ble han tildelt Forsvarets innsatsmedalje for mot i strid ut over det som kan forventes.

Fakta om innsatsmedaljen:

  • Forsvarets innsatsmedalje kan tildeles norsk og utenlandsk militært personell som har deltatt i farefulle og spesielle operasjoner og kamphandlinger. Personen må ha utmerket seg ved tapperhet og mot, eller særlig stridsrelatert innsats, ut over det som normalt kreves.
  • Personell som har gjort en særlig fortjenstfull innsats kan bli tildelt rosett. Her kreves en aktiv deltagelse i kamphandlinger eller en særlig innsats i farefulle oppdrag.
  • Kategori: Bragmedalje/stridsdekorasjon.

Artikkeltags