Gå til sidens hovedinnhold

Ordførerens nyttårstale i Bodø: - 2018 var et år som skremte mange av oss

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære alle Bodøværinger – og venner av Bodø!

 «Vi e sårbar vi e små
Har ei jord vi leve på»

Det skriver altså vår alles Halvdan Sivertsen i sangen «Hellige Jord» som vi nettopp hørte.

Jorda vår er under sterkt press fra oss mennesker. Her i lille Bodø har vi sett hvordan plast i havet er i ferd med å bli et stort problem. Men mange tar et stort ansvar:

  • I Breivika Barnehage har ungan fast rydding av «si» strand i Breivika, til glede for mange av oss andre.
  • På Bliksvær har Eva rydda flere titalls lastebillass
  • På Store Hjertøya rydder Kystlaget Salta, 4h og Bodø kajakklubb
  • Og «Heggmobanden» har rydda utallige sekker med plast

I 2018 var det over 300 ryddegjenger som rapporterte at de rydda ei strand i Salten, og det var mange flere i sving. Det er ikke tvil, vi bodøværinger har et stort hjerte for havet – og vi ønsker oss et plastfritt hav!

Men det er ikke bare plast som truer havene og kloden vår.

I Bodø fikk vi for noen uker siden kjenne litt på den utryggheten som det gir når man ikke har tilgang på rent vann. Både kommunen og sykehuset satte krisestab da vi fikk brudd på hovedvannledningene inn til byen. Heldigvis hadde vi flinke folk som fikk retta det raskt opp. Likevel - dette satte en god støkk i oss og minte oss om hvor sårbare og små vi er uten rent vann i kranen. For oss er jo det en selvfølge.

For mange er det ikke slik. Veldig mange mennesker i verden i dag er på flukt på grunn av klimaendringene, de mangler kanskje vann eller mat. Hvert av de siste tre tiårene har vært varmere enn det forrige. Vi som bor her nord vil merke endringene sterkere og tidligere enn på andre deler av kloden. Men det er fattige folk og land som rammes hardest, og konsekvensene er store: dårligere tilgang til mat og vann, helseproblemer, økonomisk ulikhet, konflikter og flere på flukt. Og det rammer naturen hardt.

Det fine er likevel dette - vi kan fortsatt endre verden.

Jeg håper at vi i Bodø i fellesskap skal ta vår del av verdens klimadugnad. Vi har de aller beste mulighetene til å gjøre det. Da må vi sørge for ei rettferdig omstilling, vi må være litt klokere og vi må få ned det samla forbruket vårt. Og dere - vi må lytte mer til barna og ungdommene våre, og lære av dem.

La det gjerne være vårt felles nyttårsløfte for 2019!

«Savna dæ sol, fint at du kommer
Fint at du ser ned tell oss
Ser oss i sorg eller i sommer»

Enda et år er lagt bak oss. Sola er straks på rettsida av streken igjen, og vi går et nytt år i møte.

For de aller fleste er vel året en kombinasjon av både sorg og sommer. Noen har mista de de er glade i, noen har fått nye å bli glad i. Mennesker har gått. Og mennesker har kommet. Og tenk på det - akkurat nå er det kanskje en liten nyttårsgutt eller jente på vei her på sykehuset rett ved sida av oss.

Det gleder ordførerhjertet mitt at vi hvert år blir mange nye bodøværinger. Mitt ønske er, enten de er helt nye i livet eller gammel, enten de kommer fra Somalia, Sverige eller Sunnmøre, at vi tar godt imot alle, at vi tar vare på hverandre og at vi bryr oss.

For framtidas Bodø bygger vi med summen av våre verdier: tankene våre, menneskesynet vårt og vår samfunnsvilje.

Trygghet, tillit, mangfold, mot og rettferdighet er ikke noe vi kan kjøpe for penger. Det er vi som lever og bor her som bestemmer hvilket samfunn vi skal være. Jeg har aldri vært i tvil - en åpen og raus by er en trygg og varm by.

Da må vi ta et oppgjør med hat, og med de som nører opp under utrygghet og sprer usikkerhet. 2018 var et år som skremte mange av oss, fordi hatet i perioder var så sterkt også her hjemme i lille Norge. Ord betyr noe.

Men like viktig: Da må vi respektere og SE hverandre. Med de forskjelligheter vi har, og som det mangfold vi er.

Se rundt dere: Så mange mennesker samlet for ønske det nye året velkommen. Mennesker med noe felles, med både sorg og sommer i hjertene, som alle trenger å bli sett. Fordi vi er et fellesskap.

Det vi har felles er mye viktigere og mye større enn det som skiller oss. Vi er mer like enn vi er ulike.

Jeg håper at 2019 blir et år hvor vi bygger broer og strekker hender til andre. Et år hvor vi SER hverandre.

Kjære alle sammen: Ta ansvar for jorda vår. Ta vare på hverandre. Sammen kan vi forandre verden til et bedre sted!

Med det vil jeg ønske dere til lykke med det nye året!

Kommentarer til denne saken