– Her inne har vi alt vi trenger. Vi hadde absolutt ikke likt at studentboligene lå i sentrum.
Det sier fem av studentene som bor i Mørkvedlia studentpark, bare et steinkast fra Nord Universitet på Mørkved.
Blokkene som ligger med panoramautsikt til Børvasstindene og Saltfjorden huser fra høsten av drøyt 600 studenter, når den siste av de fire studentblokkene står ferdig.
De eldste ble påbegynt for fire år siden. De to blokkene har hver hybel med eget kjøkken og bad.
Men i de to nye blokkene, hvorav den ene først står ferdig i løpet av sommeren, har hver avdeling felles kjøkken men fortsatt bad på rommet. Avdelingene er inndelt etter fargekoder. Totalt er byggene på mellom 18.000 og 19.000 kvadrat.
– Det er elleve studenthybler til hvert kjøkken, sier Caroline Høy Bang. Hun kommer fra Hønefoss og har studert sosialt arbeid ved universitetet i år. Mørkvedlia studentpark har virkelig innfridd hennes forventninger og hun planlegger å bli boende i to år til.
– Jeg synes det er trivelig å bo sånn som dette. Det blir veldig sosialt, og man føler seg inkludert, sier hun. Og skryter også av planløsningen på hyblene.
– 14 kvadrat høres ikke mye ut, men i og med at vi har hems over senga, så funker den bra. Vi trenger ikke ha så mye stående på gulvet. Veldig lurt. Og vi får pakket bort mye stæsj.
Fire av medbeboerne hennes, som var til stede da Avisa Nordland besøkte studentparken, og som er blant de elleve som deler kjøkken med Caroline, sier seg helt enige.
– Vi har alt av treningstilbud, naturen, festlokale på Studentersamfunnet, butikker og ikke minst kort skolevei her inne, sier Martin Olaussen fra Sortland.
Han tar bachelor i idrett og benytter seg både av Mørkvedhallen og bassenget like ved.
– Vi drar jo så klart til byen også av og til, men egentlig er det et utmerket tilbud her inne. Det kommer faktisk en del folk innover til arrangementene her, sier han.
Olaussen har en kompis som bodde i studentboligene i Mørkvedlia tidligere.
– Han skrøt av området og boligene. Derfor søkte jeg hit.
Hele etasjen der disse studentene bor, førsteetasje i blokk 20, har en felles facebookgruppe.
– Dersom det er fest eller noe annet spesielt som skal skje, kontakter vi hverandre via denne gruppa, sier Just Herman Kornfeldt. Han er fra Oslo og tar en master i internasjonal nordområdeutvikling.
At elleve personer deler samme kjøkken ser verken han eller de andre som noe problem.
– Vi har hvert vårt låsbart skap med kjøleskap og hyller, sier Rikke Ellingsen fra Mo i Rana, som studerer internasjonale relasjoner.
– Men på vår avdeling stoler vi faktisk sånn på hverandre at ingen av oss låser skapet. Det funker bare bra.
En stor undersøkelse utført av Studenttorget.no for et par år siden viste enorme prisforskjeller på studentboliger som tilbys av studentsamskipnadene rundt om i landet. Undersøkelsen var representativ for studieåret 2015/2016 og sammenlignet de billigste hyblene i 43 norske byer.
Den gang lå Bodø på en sjetteplass på lista over dem som hadde høyest pris på de rimeligste studentboligene. Den billigste studenthybelen i Bodø i 2014 kostet 3550 kroner i måneden.
Studentene som i dag bor i Mørkvedlia er ikke forskrekket over husleia. I 2018 betaler de 4900 kroner i måneden for en hybel på 14 kvadratmeter og 5250 for en på 22 kvadrat. I tillegg kan de leie en bod for sykler og bildekk eller annet de trenger å oppbevare – for 250 kroner i året.
– Synes ikke det er noe å si på den prisen. Spesielt med tanke på at vi knapt trenger ha med oss mer enn klær og sengetøy når vi kommer, sier Tiril Nyjordet fra Mo i Rana, som også studerer sosialt arbeid.
I kjelleren på hver blokk er det vaskemaskiner, og kjøkkenet er fullt utstyrt. Det er også ansatt personell som gjør rent her også, og forsyner kjøkkenet med vaskemidler.
– Bare det at vi ikke trenger å investere i seng og bord, kjøleskap og annet kjøkkenutstyr er jo en fordel ikke alle har om man leier privat. Nei, det er absolutt ikke noe å si på denne prisen, sier Martin Olaussen.
Han har en av de største hyblene, på hele 22 kvadratmeter.
– Mer plass enn jeg egentlig trenger, men det var nå det som var ledig da jeg søkte, sier han.
studentene føler seg slett ikke bortskjemte selv om de får kjøkkenet vasket daglig.
– Det betyr ikke at vi bare kan slenge rundt oss med rot. Vi må ha det ryddig, ellers blir det tilsnakk. Men det er nok en grunn til at de vi ha et skikkelig renhold. Det er jo helt nye bygg dette, og de ville nok fort bli harva om man ikke hadde en viss kontroll, tror studentene.
Blokkene rommer også fellesstuer, lesesal og TV-sal.
– Jeg synes vi lever det bekvemme studentliv. Og anbefaler andre også å søke bolig i studentparken. Det er utrolig lettvint, sier Caroline Høy Bang.
Fra 2018 av ble det et nytt studentsamfunn i Bodø. Som studentene synes fungerer utmerket. Og som gjør at dragningen mot bysentrum blir mindre.
Studentsamfunnet i Bodø tok på starten av 2018 over det som var lokalene til studenthuset UFO, som gikk konkurs i desember.
Med styreleder Lars Jakob Hegge i spissen skulle det heretter bli et sted drevet av studentene selv, og det var viktig at det ble nok frivillige til å skape aktivitet på det nye utestedet.
Det nye studentsamfunnet i Bodø har som mål å gi et godt tilbud, og ikke kun å tjene penger.
Det var en spennende prosess før åpningen i februar, sier Lars Jakob Hegge. Det var han og Anders Drangeid – begge studentpolitikere som påtok seg ansvaret med å få Studentsamfunnet i Bodø opp og gå.
‑ Vi fikk samlet en prosjektgruppe bestående av studenter og har fått mange gode råd både av Student i Nord og Universitetet, sier Hegge.
Men han innrømmer at det har kostet både tid og krefter å stable et studentsamfunn på beina.
‑ Men vi er veldig fornøyd med responsen. Og nå gleder vi oss til i august. Da kommer det om lag 1300 nye studenter til Mørkved. Og fadderperioden blir ekstremt viktig for oss, sier Hegge.
Studentsamfunnet er nå stengt for sommeren, men åpner igjen med brask og bram den 13. august.
– Vi gleder oss, sier Hegge.
Og mer bekvemt skal det bli å bo som student på Mørkved.
Nå bygges det en gang- og sykkelbru fra studentparken over Mørkvedveien.
Byggeprosjektet er et samarbeid mellom Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Nord studentsamskipnad.
Brukarene kom på plass i april, og selve brua blir løftet på i neste uke.
– Absolutt en veldig bra løsning, smiler studentene.
Ifølge bolig- og eiendomssjef i Studentinord, Geir Abel Jensen, er man også svært fornøyd med at Bodø kommune har tatt initiativ til et samarbeid om å sette opp en utendørs treningspark i Mørkvedlia.
Parken er planlagt satt opp i inneværende år, og vil gi barn, ungdom og voksne ca. 200 kvadratmeter med boltreplass. Det skal bli en sosial og inkluderende arena der trening, lek og aktivitet står sentralt.
Prosjektgruppa har også et søkelys på universell utforming slik at parken blir et tilbud for alle, uansett alder og nivå.
Den nye utendørs treningsparken skal settes opp mellom kunstgressbanen og grusbanen – som ligger rett ved Mørkvedlia studentpark.
Nord universitet ble grunnlagt for to år siden, gjennom en sammenslåing av Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag men har hovedsete i Bodø.
Nord universitet har rundt 1 200 ansatte og 12 000 studenter fordelt på studiestedene Bodø, Steinkjer, Levanger, Mo i Rana, Nesna, Namsos, Stjørdal, Stokmarknes og Sandnessjøen.
Navnet på universitetet ble foreslått av de fusjonerende institusjonene, og forslaget ble bestemt av en gruppe rektorer og styreledere etter at ansatte og studenter hadde blitt invitert til å komme med innspill.
Skrivemåten ble imidlertid beskrevet som «klønete» av språkforskere. Sylfest Lomheim uttalte at det er tydelig «at de ikke har kvalitetssikret navnet med noen språkeksperter».
Men Nord universitet heter det altså. På engelsk Nord University.