Her kan du se inn i Bodøs framtid

Simon Flack demonstrerer Hololens. Fra ut på nyåret vil folk flest kunne prøve brillene og se byplanene i hologram.

Simon Flack demonstrerer Hololens. Fra ut på nyåret vil folk flest kunne prøve brillene og se byplanene i hologram.

Artikkelen er over 2 år gammel

Snart kan du gå på biblioteket og se byplanene i hologram.

DEL

Simon Flack, prosjektleder for digitalisering på teknisk avdeling, ser ikke helt god ut der han står med såkalte Hololens på seg og knipser ut i lufta mens han sier «rotate", "inside» osv. I lufta ser han en virtuell bygning, han går rundt den og inni den og kikker. Snart kan du gjøre det samme.

– Dette er bare én del av all den digitaliseringen som vi jobber med. Bodø er helt framme i skoa når det gjelder å forenkle kommunale tjenester ved hjelp av digitalisering, sier kommunaldirektør i teknisk avdeling, Knut Hernes.

Bylab

Ut på nyåret vil kommunen åpne et fast bylaboratorium – en bylab – i et hjørne i Stormen biblioteks første etasje. Der skal publikum kunne komme og se på planene for byen, si sin mening eller kanskje tegne hvordan de selv ønsker at den skal se ut.

– Vi tror at vi kan gjøre det mye lettere for folk flest å forestille seg planene og engasjere seg i hvordan byen skal være, sier prosjektleder for Smart Bodø, Marianne Bahr Simonsen. Hun legger til at kommunen ønsker å benytte seg av byens reelle eksperter.

– Det er byens innbyggere som bruker byen hver dag. Disse inviterer vi nå inn sammen med oss for å utvikle Bodø framover og utnytte de mulighetene som ligger her.

Digitalisering – nå

For hva er egentlig Smart Bodø? Er det noe som skjer langt inn i framtida, med Ny by-ny flyplass? Er det førerløse biler? 

– Smart Bodø er et begrep innbyggerne selv skal få være med på å definere. Det omfatter både det som skjer langt inn i framtida og det som skjer nå. Bodø er langt framme i digitalisering, og det vil vi gjerne invitere folk med på, sier hun.

Frigjøre tid

Det startet med at teknisk avdeling ville forenkle sin saksbehandling for å frigjøre ansatte til andre oppgaver, som for eksempel tilsyn. I fjor fikk de 2 millioner kroner fra Iris´ utviklingsfond og gikk i gang.

Kommunene har en voldsom mengde tekniske data, men på papir eller i pdf-form. Nå er Bodø godt i gang med å digitalisere alt sammen.

Saksbehandling på minutter

– Målet er at mens du laster materialene på tilhengeren, har den ansatte på byggevarebutikken sendt inn byggesøknaden og at den er behandlet digitalt før du kjører hjem, sier Knut Hernes.

– Forutsatt at det ikke kreves nabovarsel, legger han til.

For å få en datamaskin til å behandle søknadene, må alt grunnlagsmateriale digitaliseres. Når det er på plass, kan omtrent 80 prosent av all saksbehandling gjøres av datamaskinen, ifølge Hernes.

Folks meninger

Men digitalisering er også viktig for å engasjere folk i byens utvikling, understreker Marianne Bahr Simonsen. I dag må du bla deg gjennom en masse pdf-er for å finne ut hva byplanen sier. Hvor mange gidder egentlig det?

– Men snart vil vi lage alle planene som tredimensjonale modeller der du ser byggehøyde og plassering. Da vil byggesaksbehandlingen fungere som vi ønsker. Og da vil det bli mye lettere for folk å mene noe om planene, sier Simon Flack.

– Tror du at sentrum sett annerledes ut hvis denne muligheten hadde vært der før alle de nye høyhusene ble vedtatt?

– Ikke godt å si. Du kan jo snu det. Mange var veldig skeptisk til Stormen før bygningene sto der, de mente blant annet at det ville bli for trangt. Etter at bygningene først kom opp, er alle begeistret, sier Flack.

Nær folk

Bylab er et ledd i å nå ut til folk der de er.

– Vi prøver det ut i Stormen, og når det nye rådhuset står ferdig i 2019, fortsetter vi i første etasje der, sier Marianne Bahr Simonsen.

– Hva kan folk komme og mene noe om?

– Når vi kommer i gang på nyåret blir det vel områdeplanen til den nye flyplassen, for eksempel. Og planene for Breivika, og for området rundt Speiderveien.

Og det er her de spesielle brillene – Hololens – kommer inn. Bodø kommune har skaffet seg ett eksemplar, men vil supplere med flere. Når en utbygger har fått tegnet sitt planlagte bygg, kan det legges inn slik at du kan ta på deg brillene og ta en kikk på det virtuelle bildet.

– Hvis du vil, da. Dette er ikke bare en gimmick, men noe som kan brukes i det daglige arbeidet med planer og bygninger, sier Knut Hernes.

Men bylab skal være mer, for eksempel et sted der kommunen tar imot forslag og viser fram det de har av velferdsteknologi.

– Der kan folk komme og få vite hva vi kan tilby og hvordan det brukes, sier Bahr Simonsen.

Artikkeltags