Gå til sidens hovedinnhold

Bodø står klar til å ta imot Moria-flyktninger

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos har brent ned. 13.000 flyktninger, som allerede levde under til dels umenneskelige forhold, står nå uten et sted å bo etter at brannen raserte hele leiren. Det som allerede var en humanitær katastrofe, har blitt ufattelig mye verre.

Regjeringen har varslet at Norge vil ta imot 50 personer fra Moria. Det er skammelig lite. Responsen etter Moria-brannen viser at norske kommuner kan ta imot mange flere. Blant annet har Bergen, Trondheim, Oslo, Stavanger og Tromsø varslet at de kan ta 50 hver.

Også i Bodø har vi hjerterom og kapasitet. Allerede i mars vedtok formannskapet, på initiativ fra De Grønne, å slutte seg til oppropet om å evakuere barnefamilier og enslige mindreårige fra Moria. Ordfører har fulgt opp ved å si at vi kan ta imot 50 av disse. Det betyr at Bodø, en kommune med 52.000 innbyggere, alene kan ta imot samtlige av Moria-flyktningene regjeringen har sagt ja til.

Jeg er glad for at Norge endelig er blant landene som bidrar til å ta imot flyktninger fra Moria, men 50 er et skrekkelig lavt tall når 13.000 står uten hjem, håp og helsehjelp, og norske kommuner har uttrykt kapasitet og vilje til å ta imot mange ganger flere.

Vi ser konturene av et kommuneopprør mot regjeringens kalde og puslete svar på tragedien i Moria. Norske kommuner har sagt ja til å ta imot mer enn 4.900 flyktninger i 2020. Så langt år har vi bare bosatt 800. I Bodø står vi klar til å gjøre vårt.

Kommentarer til denne saken