Gå til sidens hovedinnhold

Bodø sentrum handler om mer enn bare parkering

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lite som engasjerer så mye både i aviser, sosiale medium og i bystyresalen som parkering. Og det er absolutt en interessant debatt å følge. Jeg har fått med meg at samarbeidspartiene visstnok har gjort Bodø sentrum til en spøkelsesby og at vi kveler næringslivet – og at gratis parkering er det eneste som kan skape liv og røre i bykjernen.

Som sentrumspatriot gjør dette meg bekymret og det får meg til å undres. Bodø kommune bidrar nemlig stort hvert år til tiltak som fremmer Bodø sentrum – blant annet, men ikke alene – finansiert av inntektene fra parkering. I tillegg til vedlikehold og brøyting skrur kommunen på vinterlys når det mørkner, nå sist i et samarbeid med Sparebanken Nord-Norge, de beplanter sentrum om sommeren, arrangerer kulturnatt og kommunen er med på å dekke inn en stilling som sentrumsleder – en stilling dedikert til å skape nettopp liv, røre og handleglede i sentrum. Dette gjør vi ikke på Tverlandet, vi gjør det ikke på Mørkved, vi gjør det ikke på Stormyra – men i Bodø sentrum.

Men dersom det virkelig er slik at kun er gratis eller redusert parkering som er drivende for næringslivet i sentrum – hvorfor i alle dager bruker vi disse pengene da? Burde det da ikke være så enkelt som at vi kutter alle bidrag til byforskjønning, aktiviteter og stillinger og heller bruker disse pengene på å redusere parkeringsavgiftene? For skal man ta kritikken fra Høyre og et antall næringsdrivende i sentrum på ordet så kan man få inntrykk av at det er dette, og bare dette, som er løsningene på utfordringene til handelsstanden.

Jeg tror ikke det er så enkelt. Heldigvis så er heller ikke hele næringslivet i sentrum enige om denne forenklede analysen heller. Det er faktisk mange jeg har snakket med som mener at dette ensidige fokuset på parkering gjør mer skade på sentrum en selve parkeringsvedtaket.

Aldri på noe tidspunkt i historien har det bodd så mange mennesker i bykjernen. Og flere skal det bli. Aldri har kommunen brukt så mye ressurser på byutvikling og byforskjønning som nå. Vi skaper byrom der mennesker trives – og jeg er overbevist om at de i økende grad kommer til å handle mer der også – spesielt nå som samfunnet gradvis åpnes opp igjen.

Jeg skal på ingen måte underslå de utfordringene næringsdrivende i sentrum står ovenfor, og de må vi ta på største alvor. Jeg har også forståelse for privatpersoners irritasjon over økte utgifter – spesielt når det kan se ut som om parkeringen er gratis andre steder – selv om det i realiteten er butikkene selv som finansierer parkeringen gjennom husleie i motsetning til i Bodø sentrum – der forbrukerne må ta hele regningen sammen med kommunen.

Derfor tror jeg veien vi går er den rette. Nemlig å fortsette å finansiere tiltak som sentrumsleder, kulturnatt, vinterlys og sommerplanter og ved å fortsette byfortetting, byforskjønning og sentrumsutvikling. Jeg har tro på Bodø sentrum – men å redusere utfordringene og debatten til kun å dreie seg om parkering – og parkeringstider. Se det tror jeg ikke gagner noen.

Aller minst Bodø sentrum.

Les også

Heftig debatt om parkering i sentrum – slik endte avstemmingen

Kommentarer til denne saken