Gå til sidens hovedinnhold

Widerøe-fly bommet på flystripa - landet på taksebanen

Artikkelen er over 6 år gammel

Mandag for en uke siden landet et Widerøe-fly på den militære taksebanen ved Bodø lufthavn.

Selskapet ser alvorlig på hendelsen og har iverksatt intern gransking. Også Forsvaret, Luftfartstilsynet og havarikommisjonen er koblet inn.

- Det var ingen andre fly på taksebanen da det skjedde. Men dette skal uansett ikke skje. Potensialet for at det skal skje noe alvorlig er tilstede, sier informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe til an.no.

32 om bord

Det var en Dash 8 - 100 på vei fra Narvik til Bodø som havnet der det ikke skulle. Hendelsen skjedde mandag 15. juni klokka 08.24. Det var 29 passasjerer om bord og i tillegg en besetning på tre.

- Vi ser på dette som en alvorlig hendelse. Og vi har åpnet intern granskning for å finne ut hvordan dette kunne skje - og for å se om vi kan lære noe slik at vi kan hindre at dette skjer igjen, sier Brandvoll.

Noe lignende skal ikke ha skjedd Widerøe før.

Potensial for konflikt

Seniorrådgiver Eirik Svare i Luftfartstilsynet sier til an.no at hendelsen er ganske spesiell. Han mener at det har skjedd lignende andre steder i landet før, uten at han i farta kommer på noe konkret eksempel.

Luftfartstilsynet ser alvorlig på det som har skjedd, men vil foreløpig klassifisere det som en ikke-alvorlig hendelse.

- Det er potesial for konflikt dersom det befinner seg et annet objekt på et sted som ikke er sikret. Men så lenge det ikke befant seg noe annet på taksebanen da flyet landet, blir hendelsen trolig klassifisert som ikke-alvorlig, sier Eirik Svare til an.no.

Han påpeker at taksebanen i Bodø er lang og god.

- Så vidt jeg vet, brukes den som reserverullebane ved enkelte anledninger, sier seniorrådgiver Svare.

Kobler inn havarikommisjonen

Luftfartstilsynet har fått rapporter både fra flyplassen, tårnet og Widerøe etter hendelsen sist mandag. Havarikommisjonen er koblet inn og vil få alt av materiale.

- Vi får inn 7.000 hendelsesrapporter hvert år. Men denne saken er litt spesiell. Derfor går den videre til det faste, månedlige møtet i tilsynet, sier Eirik Svare.

Forsvaret spent

Flyplassjef, oberst Bård Reidar Solheim, vil overfor an.no ikke spekulere i hvor stor risiko det er for å treffe på noe hvis man ved en glipp lander på den militære taksebanen ved Bodø lufthavn.

- Det varierer veldig. Noen ganger er det mye trafikk, og noen ganger er det lite trafikk. Men man skal ikke landet på et sted uten klarering. Det skal ikke skje, sier Bård Reidar Solheim.

Han sier at både fly og kjøretøy bruker den militære taksebanen.

Forsvaret venter nå i spenning på hva som kommer fram i granskningen.

- Det kan jo for eksempel komme fram at vi må ha en tydeligere merking for å hindre at noe sånt skal skje igjen. Men så langt har vi ikke fått noen indikasjoner på det, sier Bård Reidar Solheim.

Kommentarer til denne saken