Gå til sidens hovedinnhold

- Bodø har gjort jobben så langt, staten har ikke løftet en finger

Artikkelen er over 1 år gammel

Bodø 2024-prosjeket støttes helhjertet på lederplass hos Stavanger Aftenblad.

Debatten har rast etter at kulturminister Trine Skei Grande ikke ville love penger til Bodø som Europeisk kulturhovedstad.

Bedre ble det ikke da Grande gikk langt i å antyde at hvis det skal bevilges 100 millioner til et nordnorsk kulturprosjekt, så må det hentes fra andre prosjekter i landsdelen.

I en leder går Stavanger Aftenblad ut mot statsråden:

– Men Skei Grande vil ikke love penger, hun gratulerer landsdelen med arrangementet, og sier hele landsdelen – altså hele Nord-Norge, i tilfelle må stille seg bak. For skal det så mye penger til Bodø, blir det mindre statlige kulturpenger til andre kommuner og prosjektet i nord, kan vi lese.

– Det er, med respekt å melde, det reneste sludder. Bodøs status som europeisk kulturhovedstad er et nasjonalt anliggende. Selvsagt skal staten applaudere, og selvsagt skal ikke pengene hentes inn bare ved å kutte i kulturpengene som går nordover. Trine Skei Grande bør klare å få med seg regjeringen på å bevilge de 100 millionene utenom det ordinære, statlige kulturbudsjettet. Klarer hun ikke det, må hun i det minste ta de nasjonale brillene på, før hun prioriterer i sitt eget budsjett.

For at Bodø, som allerede har fått lovnader om over 75 millioner kroner i sponsorstøtte fra nordnorske aktører, skal få statlig støtte, må det leveres en ny søknad til kulturdepartementet.

– Bodø har gjort jobben så langt, staten har ikke løftet en finger. Vi gratulerer de første, og oppfordrer staten og statsråden til å innta en aktiv, nasjonal rolle i den videre jobben, avslutter Stavanger Aftenblad sin leder med.

Nå starter jakten på pengene og toppsjefen: – Vi skal lete på øverste hylle

Amerikansk storavis stusser over at ikke Oslo ble kulturhovedstad i stedet for Bodø

Trine Skei Grande: Vil ikke si om Bodø får penger


Kommentarer til denne saken