I juni ledet B/G på poengtabellen i eliteserien, med 10 poeng på nr. 2, Viking. Midt i august var forspranget spist opp. Både Viking og TIL pustet B/G i nakken, med 2 poengs avstand.

Nu, etter 20 kamper, er status mellom Viking og B/G likt: 45 poeng. Forspranget er borte.

Antakelig som følge av min meningsytring i AN om at tabelltoppen til B/G hang i en tynn tråd, svarte AN med en tosiders artikkel basert på sannsynlighetsberegning.

Oppgaven med å finne vinneren av eliteserien 2023 var gitt til Norsk Regnesentral (NR) som hadde regnet seg frem til at B/G hadde 50 prosent sannsynlighet for å vinne serien, med Viking som nr. 2 med 30 prosent og deretter TIL med 15 prosent. 50 prosent er ikke mye, ikke overbevisende.

NR har også sett på sannsynligheten for at B/G og de andre lagene blir nr. 2. B/G får 80 prosent, Viking får 63 prosent og TIL 40 prosent.

Algoritmen NR har benyttet tar ikke hensyn til formutvikling og skader. Den tar heller ikke hensyn til at B/G har gått videre i Conference League og må slite seg gjennom flere kamper enn Viking og TIL. Og hva det medfører av slitasje og skader.

B/G er også videre i Norgesmesterskapet og skal møte Vålerenga i slutten av denne måneden.

Tar vi for oss de gjenstående 10 kampene i serien for de fire øverste lagene, B/G, Viking, TIL og Molde, og anslår resultat og poeng for høstens kamper, viser min beregning at den svake sannsynligheten NR beregnet, slår til. B/G fikk 80 prosent sannsynlighet for å bli nr. 2.

Mitt tips er, basert på hvilke lag topplagene møter i resten av serien, form, skader og slitasje, spesielt for B/G, som skal spille flere kamper i CF:

Viking vinner serien med 70 poeng. B/G blir nr. 2 med 65 poeng. TIL berger tredjeplassen med 61 poeng, mens Molde havner utenfor pallen med 58 poeng.

Dette resultatet støttes også av ekspertene i VG sporten 05.09.23. På de første 11 kampene hadde B/G et snitt på 2,8 poeng per kamp, men bare 1,6 poeng i snitt på de 9 neste kampene. Siden juni har Viking tatt inn 14 poeng, TIL 8 poeng og Molde 7 poeng.

Videre sier VG at B/G sliter med å omsette store sjanser til scoringer og det lekker bakover. B/G har sluppet inn 13 mål på de 5 siste kampene, et snitt på 2,6 per kamp. På de 15 første kampene var snittet på 0,9. B/G lekker som en sil. Målforskjellen er også i ferd med å bli spist opp.

Min påstand fra august gjelder derfor fortsatt: B/G som vinner av eliteserien 2023 henger i en særlig tynn tråd. B/G blir høyst sannsynlig nr. 2.