Gå til sidens hovedinnhold

Bodø – byen for sentrumsbeboere

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For oss som vokste opp på 50- og 60-tallet er det på mange måter fantastisk og gledelig det som har skjedd og skjer i Bodø sentrum, de siste 20 årene spesielt – der det legges mer vekt på det estetiske. Byen er i ferd med å bli en vakker by.

Det som imidlertid utløste dette innlegget var avisomtalen om nok et byrom som skal etableres på bekostning av vanlige folks behov, les bilen. Bare de siste par årene har vi sett utarbeidede prosjekter som raserer Hålogalandsgata, stenger Prinsens gate og Torggata, stenger Hundholmen plass, og nå nylig Moloveien med «Kulturhavna» på kjøpet. Alt dette med tap av tilgjengelighet og parkeringsplasser.

Jeg lurer på om det ikke er flere enn jeg som er blitt lei av å bli presentert tegninger av bygater der folk vandrer rundt i T-skjorter og sommerkjoler mens småbarn springer rundt i sol og varme og uten biltrafikk. Bodø er ikke slik, dessverre vil nok mange si, men det er knappest 4–5 dager hver sommer der dette kan være aktuelt. Mer vanlig er det med sørvest vind og regn, eller ukevis med iskald østavind, og hvordan tar vi oss fram når været er slik? Med sykkel og til fots?

Man skulle tro at byens planavdeling kun jobber for MDG, der reduksjon av biltrafikk overstyrer alt annet.

De glemmer viktige ting, så som at Bodø ikke kun er et senter for egen kommune, men et regionsenter der tilreisende søker sentrum for å få utført nødvendige tjenester, det være seg både helserelatert og underholdning. Derfor ønsker vi mange og varierte aktiviteter og tilbud i nettopp sentrum, men forutsetningen er at alle skal kunne komme seg til byen på en komfortabel måte, ha et trygt opphold der og kunne dra igjen like enkelt når oppdragene er utført.

Bodø er et absolutt sentrum, men vi vil ikke ha det som det framstår og planlegges nå, et sentrum kun for sentrumsboere.

Bodøpatriot.

Kommentarer til denne saken