Lørdag mottok Blend Horori, daglig leder av Annas Gatekjøkken en ubehagelig beskjed. Noen har opprettet en facebookprofil og utgir seg for å være gatekjøkkenet.

– De bruker samme navn og bilde. Brukerne er faktisk helt identiske, sier Horori.

– At folk skal holde på å sabotere i den krisa vi nå står i, det syns jeg er veldig dumt.

Vil anmeldes

Den falske profilen ble oppdaget etter at flere kunder skal ha mottatt meldinger om å registrere seg via en lenke eller at de har vunnet påskekonkurransen gatekjøkkenet har gående.

– Brukeren sender ut meldinger til privatpersoner og sier at de har vunnet konkurransen. Konkurransen vår avsluttes ikke engang før 31. mars, sier den daglige lederen.

I tillegg til å sende meldinger til privatbrukere, poster også den falske profilen nyhetsoppdateringer på sin egen sine og kommenterer på Annas egne innlegg. Horori har ikke forsøkt å ta kontakt med brukeren.

– Nei, det tør jeg ikke. Jeg kommer til å ta samle inn all informasjon jeg kan og rapportere dette til politiet på mandagen, sier Horori.

Ber om bankinformasjon

Det som bekymrer Horori mest er at noen skal gi fra seg bankinformasjonen sin til den falske brukeren.

– De spør om bank ID og bankinformasjon. Det er skummelt, for det er jo helt sikkert noen som gir det fra seg. I tillegg er det ubehagelig at dette skjer under vårt navn, sier han.

– Jeg har gått på en smell med det da jeg var yngre. Jeg ga fra meg bankopplysningene mine og de tok nesten alt jeg hadde og eide. Vi kan alle gjøre feil.

Nå har gatekjøkkenet en klar oppfordring til alle som kommer over den falske brukeren.

– Rapporter brukeren, ikke godta noen forespørsler og ikke gå inn på noen linker, sier Horori.

Flere utsatt for nettsvindel

Dette er ikke første gangen en Bodø-aktør har blitt utsatt for svindel på Facebook.

I februar skrev Avisa Nordland om at Radio 3 også var utsatt for samme type svindel som Annas nå opplever.

Noen hadde opprettet en falsk facebook-konto under samme navn og logo som brukeren til Radio 3 Bodø. Også denne gangen ble det oppdaget ved at brukeren sendte ut meldinger til privatbrukere der de kunne registrere seg i for

– Det er kjipt at det skjer flere av oss og det er veldig dumt at de ødelegger for bedrifter. Når det blir såpass mange så må vi bare anmelde det, sier Horori.

Også Gulating og Bondi er blant Bodø-aktørene som er rammet.

– Vi på Restaurant Bondi opplever også det samme som Annas gatekjøkken i disse dager. Tre ganger denne måneden har det blitt opprettet svindelbrukere som heter Bondi. De prøver å fiske fram bankinfo og lignende, og vår kamp med Facebook for å få dem fjernet er nesten umulig, skriver daglig leder Glenn Berg i en e-post til avisa.

Falske smittesporere

I slutten av februar ble Annas Gatekjøkken også utsatt for svindel.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er noen som prøver å sabotere og ødelegge. Det er veldig kjipt, sier Horori.

En ansatt ved gatekjøkkenet mottok en telefon fra noen som utga seg for å være fra smittesporingsteamet i kommunen. Vedkommende skal ha informert om at både Horori og hans bror Kawe, som er styreleder, var smittet.

Annas var en av to serveringssteder i Bodø som mottok telefon fra de falske smittesporerne. Hendelsen er anmeldt av kommunen.

– Tror du det er en sammenheng mellom denne hendelsen og det dere opplever nå?

– Det kan jo være det, men jeg tror ikke det. Nå virker det som om det er noen som er god på data, sier Horori.