Gå til sidens hovedinnhold

Blåfrost avlyser: - Det er uansvarlig og umulig å arrangere festival nå

- Det er med tungt hjerte vi avlyser årets festival. Men det er det eneste forsvarlige.

For abonnenter

Det sier festivalsjef Øivind Holthe.

Det som skulle bli festivalens store 10-årsjubileum på Slipen Scene på Rognan, med blant andre Sivert Høyem som en av attraksjonene, har nå intet annet valg enn å kaste kortene, melder festivalen i en pressemelding.

Det er de inngripende begrensningene i antall publikummere som er hovedårsaken.

- Slik smittesituasjonen er i Norge nå, og med bare én måned igjen til festival, har vi ikke noe annet valg enn å dra i nødbremsen. I skrivende stund er det kun lov å selge 10 billetter til kulturarrangement uten fastmonterte stolseter, det er ikke lov å selge alkohol i Norge, og smittetrenden er negativ over hele landet. Det sier seg selv at å fortsette å planlegge festival under slike forutsetninger er like uansvarlig som umulig, sier Holthe.

Kommentar: Lys i enden av tunnelen?

Skal bruke Slipen til vaksinering

Saltdal kommune ønsker dessuten å benytte Slipen Scene som lokale for massevaksinering, og festivalledelsen bestemte da at det ikke var grunn til å fortsette planleggingen av Blåfrost.

- Nå skal vi bidra med vår kompetanse på bygget, slik at storsalen rigges til en trygg og god arena for massevaksinering for innbyggere i Saltdal kommune de neste ukene. Det føles meningsfullt å bidra på den måten, når situasjonen er som den er, sier Øivind Holthe.

Det er en stor logistikkmessig utfordring å arrangere festival. Hundrevis av frivillige er i sving, i tillegg til artister og lys/lydfolk.

- Å fly inn over 50 artister, crew og innleid kompetanse fra hele Norge vil være svært uansvarlig med tanke på smittesituasjonen – og helt uforenelig med at det samme lokalet skal benyttes til vaksinering. Blåfrost skal definitivt ikke være en aktør som legger til rette for et alvorlig smitteutbrudd i Saltdal, sier festivalsjefen.

Håpløs spagat

Med tanke på festivalens økonomi mener Blåfrost at det ville det også vært uhyre risikabelt å gjennomføre arrangementet som planlagt, med en rekke av Norges største artister på programmet. Regjeringen har ennå ikke lansert stimuliordningen for norske konsert- og festivalarrangører i 2021. Blåfrost vet heller ikke om fjorårets ordning, som ga festivalene økonomisk kompensasjon ved avlysning, vil bli videreført dette året.

- Vi står således i en helt håpløs spagat og har de siste ukene forsøkt å få avklaringer fra både Kulturdepartementet og Kulturrådet. Dessverre uten hell. Da sier det seg selv at å arrangere en nedskalert festival som koster 2-3 millioner kroner, for kun 10 eller 50 publikummere, og uten garanti for statlig hjelp, vil være å sette hele festivalens fremtid på spill, sier Holthe.

Tapt en million i inntekter

I 2020 har festivalen allerede tapt over én million kroner i inntekter sammenlignet med fjoråret. Alle planlagte arrangement både vår, sommer og høst er kansellert.

- Vi fikk akkurat arrangert fjorårets festival i februar før hele Norge stengte ned. Jeg kan huske at vi hadde et stort skilt der det sto "Bamseklem", som jo er absurd å tenke på i dag. Ingen kunne drømme at det skulle ende på denne måten. Det så lyst ut i sommer, og vi trodde faktisk at både høsten og sommeren skulle bli bra, om så i nedskalert versjon, men nå øker jo smitten. Vaksinen kom for sent for vår del.

Nå ryker også selve grunnmuren i økonomien: festivalen i februar.

- Det er ekstremt tøffe tider, men vi har en helt fantastisk gruppe med hovedsponsorer i ryggen. Samtlige har denne uken forsikret at de skal stå sammen med oss gjennom krisen, slik at vi allerede nå kan starte jobbe med å lage tidenes gjenforening på Slipen Scene i februar 2022. Jeg innrømmer lett at det kom noen tårer tirsdag kveld, i takknemlighet over den tilliten som våre partnere viser oss nå. Det gjør et meget sterkt inntrykk, sier Holthe.

- Det er fryktelig tung å ta denne avgjørelsen. Men det som skjer rundt oss er mye viktigere enn denne festivalen. Alt er så skjørt og vi kan ikke være ansvarlige for et smitteutbrudd. Vi har drevet økonomisk forsvarlig i mange år, og det får vi betalt for nå. Vi skal klare dette!

Kommentarer til denne saken