Black Lives Matter

Flere hundre deltok under Black Lives Matter-demonstrasjonen som fant sted i Bodø mandag 15. juni.

Flere hundre deltok under Black Lives Matter-demonstrasjonen som fant sted i Bodø mandag 15. juni. Foto:

Av

Vi i Bodø ungdomsråd tar avstand mot rasisme, og fordømmer uretten som har pågått, og fortsetter å pågå i verden, i Norge og i Bodø.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fredag 26. juni omtalte Riccardo Malandrino kampanjen «Black Lives Matter» negativt i et leserinnlegg i Avisa Nordland – en demonstrasjon som har til hensikt å skape solidaritet mot rasisme. Men Black Lives Matter lar seg ikke stoppe, og det gjør heller ikke vår kamp mot rasisme.

Mandag 15. juni samlet cirka 350 mennesker seg foran Stormen Bibliotek i Bodø for å demonstrere mot rasisme og markere dødsfallet til George Floyd i USA. Initiativtakere var Bodø Press – Redd Barna Ungdom og Bodø Ungdomsråd (BUR). Demonstrasjonen besto av appeller mot rasisme, musikalske innslag, tog rundt i sentrum og kneling i åtte minutter. Tiden var ikke tilfeldig valgt – det er like mange minutter som George Floyd lå med kneet til en politimann mot nakken under en pågripelse.

Dette er en sak som berører og engasjerer mange. Blant plakatene til demonstrantene finner vi tegninger av George Floyd og andre amerikanere som er drept av politiet, og slagord som «Black Lives matter», «Silence Is Violence», og «jeg kan ikke puste». Det sistnevnte sitatet er hentet fra George Floyd sine siste ord, mannen som ble pågrepet i Minneapolis, USA, og døde av skadene. Plakatene er også å finne i en antirasistisk kunstutstilling ved navn «Black Lives Matter» på Stormen Bibliotek fram til 1. juli.

Selv om politivolden kan føles fremmed for oss som bor her i Norge, finnes det fortsatt mange eksempler på rasisme også her hjemme i Bodø. Det bekrefter representanter fra ulike skoler i ungdomsrådet. Vi hører historier av unge mennesker som møter forskjellsbehandling i sin skolehverdag, og hvordan dette påvirker deres oppvekst og videre liv. Som regel er det de små hverdagslige ting som til slutt blir for mange. Dette kan være alt ifra unødvendige kommentarer om hud- eller hårfarge, til spørsmål som «hvor er du fra sånn egentlig?».

I 2020 skulle man tro at rasisme var lagt på historiens skraphaug. Det er det dessverre ikke. Ifølge Norsk Folkehjelp, er «jævla muslim» og «jævla jøde» blant de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder. Videre på lista finner man ord som «neger» og «polakk», skriver Bergens Tidende i en artikkel fra 19. mars 2019. Det at barn bruker slike ord til hverdags, bidrar til å skape stereotyper og et skille mellom «vi nordmenn» og «de utlendingene». Et slikt samfunn er både ekskluderende og diskriminerende.

Min intensjon er ikke å svartmale situasjonen i norske skolegårder. Majoritet og minoriteter har mer eller mindre samme rettigheter i Norge i dag. Og vi bor i et land hvor folk flest har en lav toleranse for rasistiske holdninger. Men hvis vi skal få slutt på diskrimineringen, så er det viktig at vi er tydelig på at mennesker er mennesker, uavhengig kjønn, farge, religion, etnisitet og seksualitet.

Det faktum at skjellsord som «neger» og «jævla jøde» florerer i norske skolegårder, gir oss en fin anledning til å reflektere rundt egne holdninger og hvordan man møter fordomsfulle ytringer. Hvordan snakker DU om for eksempel muslimer rundt middagsbordet, i vennegjengen, på fotballbanen, og på jobb? Vil du virkelig samtykke til at noen bruker n-ordet om noen andre på gangen? Og er du tøff nok til å si ifra når noen gjør narr av hudfarge eller kulturell bakgrunn?

Uvitenhet og mangel på bevissthet kan tenkes å være noe av grunnen til rasisme blant unge og eldre mennesker. Derfor ha vi i Bodø ungdomsråd tatt initiativ til å lage en handlingsplan mot rasisme og diskriminering – og for like muligheter, i samarbeid med Bodø kommune. Vårt mål er få tema inn i skoler og barnehager i enda større grad, og snakke om det. Slik at når rasisme først skjer, så har vi en plan for å hindre det.

Drapet på George Floyd har rystet en hel verden og satt rasisme på dagsordenen. Når 350 ungdommer kneler i stillhet, er det en sterk kraft som gir håp om endring. Demonstrasjonen Black Lives Matter handler om både det som skjer i USA, men også om det som skjer lokalt. Her hjemme diskuterer vi i hovedsak språkbruk og hverdagsrasisme.

Politivold skjer heldigvis ikke like ofte her hjemme som i USA. Men også her opplever nordmenn hatkriminalitet. Også her opplever nordmenn diskriminering på bakgrunn av farge og navn i arbeidslivet. Også her opplever norske elever krenkelser i klasserom og skolegårder. Det er på høy tid at det vises fram, og at bodøsamfunnet setter rasisme og diskriminering på dagsordenen.

Kampanjen «Black Lives Matter» lar seg ikke stoppe, og kampen mot rasisme lar seg ikke stoppe. Når millioner av mennesker samler seg for å vise solidaritet mot rasisme, gir det håp om endring. En slik kraft kan endre holdninger i et lite lokalsamfunn som Bodø, og kanskje en hel verden.

Det er i hvert fall vårt mål i Bodø ungdomsråd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken