Bjørn Richard Monssen gikk bort 9. november.

Han jobbet i 30 år i Nordland fylkeskommune, først som advokat, og fra 1989 fram til i 2016 som fylkesadvokat.

Men den opprinnelige saltdalingen var mest kjent for sitt engasjement innen det frivillige idretts- og kulturlivet.

Monssen bidro sterkt med sin kunnskap og kvaliteter i prosjekter som Galleri Adde Zetterquist i Saltdal, Hamsunsenteret i Hamarøy og Skulpturlandskap Nordland.

Han sto utrettelig på i lokalmiljøet på Bertnes, og da spesielt Innstrandens Idrettslag og Bertnesdagan. Og listen over bidragene er lang, men blant annet bidro han til byggingen av nytt klubbhus på Bjørndalslisletta, byggingen av Mørkvedhallen og utviklingen av Nordly grendehus.

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, overrakte HM Kongens fortjenstmedalje til Monssen under ei markering på fylkestingets samling 7. mars i 2016.

«Han er en grenseløs propell, en steintuillat hjemmekjær saltenentusiast som har stått på 24/7 for de til tider mest utopiske prosjekt, men likevel kommet i mål!» beskrev hans kamerater da.

– Monssen var initiativtaker til Trygve Hoff-stiftelsen, Bestemorfestivalen og Bertnesdagan, og bidro til at Nord-Norges eneste trikkestrekning ble realisert da den gamle Singsakertrikken kom på skinner under Bertnesdagan 1990, sa Pinnerød.

Selv var han ydmyk over utmerkelsen:

– Jeg er overveldet, glad og ydmyk. Jeg ble helt satt ut da jeg fikk vite at jeg skulle få utmerkelsen. Dette hadde jeg ikke trodd i min villeste fantasi. Dette var veldig hyggelig.