Det begynte som en Tempo-klubb, men har i sannhet utviklet seg. Klubben i Saltdal har nå 35 medlemmer som rår over ikke færre enn 76 motorsykler. De fleste fra 1938 til sist på 70-tallet.

Avkobling.

Kurt Johansen har vært med siden oppstarten i 1997. Vi traff entusiasten i full sving i klubbhuset på Vensmoen. En nedlagt grisefjøs som egner seg godt til MC-stall og mekkeverksted. Johansen regner med at Tempo Villiers 52-modellen skal trille ut med motoren i gang til våren.

- Vi har det kjempeskøy i lag og får avkobling fra hverdagens mas, sier Johansen som kan mye om Tempoens historie.

Knut Harald Hansen, kjent fra Rognankompaniet, er også veteranmotorsykkelentusiast. Hans stolthet er en -38 BSA war model 500. Den er oransje av farge og ble brukt av britene i ørkenen under 2. verdenskrig.

- Fargen er original og blir ikke byttet ut, sier Hansen.

Fem sykler.

De fleste medlemmene i Saltdal tempo Klubb har flere enn en sykkel. Ansgar Solberg har hele fem og regnes som en av dem med mest kunnskap om motorsykler.

- Det begynte som en hobby og endte som en mani, sier Solberg og demonstrerer sin rødlakkerte BSA.

Klubbmedlemmene ramser opp alle merkene som er representert i klubben. BSA, Zundap, NSU, Ariel, Triumph, Puch, Java, Danuvia og Royal Enfield. I tillegg til flere Tempo som var klubbens utgangspunkt.

Høst og vinter er tid for mekking. Flere sykler er demontert og skal få nytt liv til våren. Ansgar Solberg, Kurt Johansen og Knut Harald Hansen gleder seg allerede til våren.

Improviserer.

- Vi kjører på turer sammen og har det veldig sosialt. Vi får også mye oppmerksomhet med de gamle motorsyklene, sier Knut Harald Hansen. Og av og til må det improviseres når en bolt eller ei lykt ryker.

- Jeg husker da vi kom fra Lofoten og jeg hadde problemer med hovedlyset. En hodelykt gjorde nytten og da vi passerte en politikontroll gikk det helt greit. Jeg ble vinket videre, sier motorsykkelentusiasten med et smil.

De gode historiene er mange. Også rundt motorsyklene. De fleste eierne har samlet innhistorikk om sine kjære.

Og alt er forhåpentligvis helt sant.