Gå til sidens hovedinnhold

Skiltet på denne bilen startet nasjonal trend: - Nå må vi gjøre noe

Artikkelen er over 5 år gammel

«ZZ–sirkuset» som startet i Bergen i 2005 da bilforhandleren SPZ Bil tok i bruk ZZ-skilter som signatur, har spredt seg som ild i tørt gress i Sør-Norge. Nå har Ann Murberg én oppfordring til finnmarkingene: – Finnmarkingene må gjøre hevd på bokstavene ZZ

Yrkessjåfør og Hammerfest-kvinnen Ann Murberg kjører daglig strekningen Asker og Bærum opptil seks ganger om dagen, skriver iFinnmark.

Hun ser oftere og oftere ZZ-registrerte kjøretøy.

ZZ tilhørte Lakselv i Porsanger kommune, på den tiden da bokstaver på registreringsnumre var tilknyttet bestemte geografiske områder. Men etter at folk i større grad kunne velge selv, ble ZZ veldig populært etter at en bilforhandler gjorde et markedsføringsstunt med slike skilter.

På landsbasis er det brukt 11.456 av denne skiltkombinasjonen til kjøretøy med femsifrede ZZ-skilt. 355 av disse har tilhørighet til Porsanger, ifølge en oversikt iFinnmark har fått fra Statens vegvesen.

– De «stjeler» ZZ-skiltene våre, det blir bare flere og flere med disse skiltene. Snart er det vel ikke flere igjen, sier Murberg.

Tok helt av

Mannen som startet «ZZ–sirkuset», daglig leder Robert Kjerrgård hos bilforhandleren SPZ Bil på Kleppestø utenfor Bergen, sier at de alene har levert ut omtrentlig 2000 biler med denne skiltingen.

– Det har vært en gimmick som har gitt oss noe ekstra omtale og gjenkjennelseseffekt. Nå er det mer utvannet da veldig mange forhandlere i Bergen også leverer ZZ til de som vil ha, sier han.

Kjerrgård forteller at ideen ble til da de kjøpte en Audi A3 fra Lakselv i 2005, og syntes det var kule skilt. Bilen ble senere solgt videre.

iFinnmark har vært i kontakt med eieren av bilen. Den står nå avskiltet i påvente av reparasjon. Han har ikke et forholdt bilskiltene.  Forrige eier derimot, André Gullord bekrefter gjenkjennelseseffekten.

– Man fikk oppmerksomhet med disse bilskiltene, det var et blikkfang. Fra før var det ST og SP her, og så kom det plutselig ZZ-skilt: De tenkte nok at det må være en kar fra byen, sier han.

ZZ-fenomenet tok av, først til andre forhandlere i Bergen, så til Sørlandet.

Anne ber Finnmark velge ZZ

Regnet i forhold til postnumre, har Finnmark 856 kjøretøy med femsifrede ZZ-skilt mens Sør-Norge har kapret 10.116 skiltkombinasjoner, framkommer det av tabellen iFinnmark her presenterer:

  5-sifrede skilt 4-sifrede skilt
Lakselv 355 1715
Finnmark 856 4561
Nord-Norge 1340 5200
Sør-Norge 10116 1376
Norge 11456 6576

På kjøretøy og tilhengere med firesifrede skilt, er ikke denne skiltbokstavene mer populær i Sør-Norge enn i Finnmark. Men Ann Murberg ser også flunke nye lastebiler på veiene sørpå med «Lakselv-skilt», og er ikke i tvil om populariteten øker også her.

– Nå må finnmarkingene bruke ZZ i stedet for å bruke ZX og ZT og andre Z-skilt, bare for å gjøre litt hevd på bokstavene mens vi ennå kan, oppfordrer hun.

Så mange skiltkombinasjoner gjenstår

Statens vegvesens kontor for kjøretøygodkjenning og registrering opplyser at det ennå vil ta tid før skiltkombinasjonene til personbiler er brukt opp. Det gjenstår nemlig cirka 78.500 skiltkombinasjoner for 5-sifrede bilskilt. Dog er det ikke fullt så lenge til det ikke er flere skilt for 4-sifrede skilt; cirka 2500 gjenstår.

Kommentarer til denne saken