Gå til sidens hovedinnhold

Besøkte venneklubb i Zambia

Artikkelen er over 2 år gammel

Familien Rasch Moyo har akkurat kommet tilbake fra et 5 ukers langt opphold i Lusaka, Zambia, for å blant annet besøke Mørkved Sportsklubb sin venneklubb, Mørkved Sportsklubb Zambia.

– Vi deltok på flere treninger, turnering, og sosiale sammenkomster sammen med laget, og guttene våre Kwame (11 år) og Madiba (8 år) spilte for laget i denne perioden, sier Kathrine Rasch Moyo, ansvarlig for MSK Zambia.

Med seg i bagasjen hadde de blant annet 60 par brukte fotballsko som var samlet inn på forhånd i tillegg til mer utstyr og en bekreftelse på at det skal avholdes trenerkurs nede i Zambia, fra en av sponsorene i Bodø.

En voksende klubb

Mørkved Sportsklubb Zambia runder snart 300 medlemmer. De består av gutter og jenter i alderen 5–18 år. Laget er lokalisert i Matero, et fattig område i Lusaka, Zambia. Samarbeidet startet allerede for 2 år siden da klubben i forbindelse med en reise til Zambia for å besøke familie, kom i kontakt med fotballaget og oppdaget store hjelpebehov.

Det ble fort lagt merke til at forutsetningene for å drive med fotball var dårlige. De hadde bare 3 fotballer fordelt på alle barna. Fotballer, kjegler, vester og annet nødvendig utstyr for å kunne gjennomføre fotballtreninger ble donert til laget i Zambia. I neste runde har samarbeidet utviklet seg til at klubben også har kunnet bidra med transportutgifter til bortekamper og utgifter til turneringer. Diverse sponsorer har donert 50 draktsett og var i fjor sommer med på å muliggjøre for en av trenerne i MSK Zambia å hospitere noen uker i Mørkved Sportsklubb.

Skoleprosjekt

Mørkved Sportsklubb startet et nytt prosjekt vinteren 2019 kalt «Back to school». Dette er en fadderordning klubben er veldig stolte av å kunne presentere. I Mørkved Sportsklubb er det familier som betaler for skolegang for hvert sitt barn i Zambia. Så lang er det 12 barn som har fått mulighet til å gå på skole.

– Dette er et prosjekt vi ønsker å jobbe videre med, da vi ser at det skal lite til for å gjøre en stor forskjell for mange barn i Zambia, sier Rasch Moyo.

– Zambia er et land som preges av store forskjeller, skole er ikke for alle. Kommer du fra en familie med dårlige økonomiske forutsetninger, blir primærbehov som mat og tak over hodet prioritert foran skolegang. MSK ønsker å bidra til å i større grad minske disse forskjellene ved å gi barn som lever under vanskelige kår bedre forutsetninger for framtiden, sier Rasch Moyo.

Besvimer på trening

Familien Rasch Moyo forteller at besøket i Zambia var en spesiell opplevelse.

– Fattigdommen er veldig synlig. Trenerne fortalte blant annet at mange av barna i klubben kommer uten sko på trening og at barn besvimer på trening fordi de ikke har fått nok mat. Til tross for mangel på både utstyr, klær og mat så vi en enorm idrettsglede og et godt samhold i klubben.

– Vi ønsker å bidra til at barna vokser opp i et sunt miljø med gode rollemodeller gjennom trenerne i klubben. De fokuserer ikke bare på fotball, men på å lære barna viktigheten av å bidra i samfunnet, holde seg unna rusmidler, beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer og tidlige graviditeter, for å nevne noen tema.

I tillegg har klubben et spesielt fokus på å hjelpe så mange barn som mulig med skolegang. I tillegg ses det på muligheter for å sikre at fotballaget i så stor grad som mulig klarer å drifte seg selv gjennom egne inntekter, slik at behovet for donasjoner etter hvert blir redusert.

Mørkved Sportsklubb er stolte av å ha en venneklubb i en annen verdensdel, og barna her hjemme lærer også mye av å være en del av dette prosjektet.

Kommentarer til denne saken