– Jeg synes fortsatt det er kjempeflaut å snakke om mensen, jeg. Men jeg har bestemt meg for å være åpen om dette. Det er den eneste måten vi kan komme videre på, sier Siri-Helene Hagen Lia.

Hun har alltid hatt kraftige menstruasjonssmerter, noe hun har fortalt til ulike fastleger opp gjennom ungdomstid og studietid.

«Helt normalt», var svaret hun fikk. Hver gang hun brakte det på bane.

Hadde en av fastlegene sjekket nærmere, ville de kanskje funnet at Siri-Helenes mange symptomer stemmer med endometriose.

Endometriose

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmorhulen. Dette vevet på avveie kan bli funnet i eller på eggstokkene og egglederene, utenpå livmoren, i livmormuskulaturen, på tarmer eller urinblæren eller på andre områder i bukhulen. Kroppens naturlige reaksjon på irritasjon og skader i vevet fører ofte til betennelser, dannelse av arrvev og sammenvoksninger, noe som kan føre til mer smerter. Arrvevet og sammenvoksningene kan også hindre passasjen av egg til og gjennom egglederen og dermed føre til infertilitet.

68% av pasienter med endometriose har blitt feildiagnostisert med andre sykdommer og plager før riktig diagnose blir stilt.

Symptomer kan være:

 • Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
 • Smerter ved eggløsning
 • Smerter ved samleie
 • Infertilitet
 • Smerter ved avføring og/eller vannlating
 • Forstoppelse og/eller diarè
 • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
 • Kvalme
 • Kraftig og/eller uregelmessige blødninger
 • Smerter i korsryggen
 • Lav feber

10 prosent av kvinner i reproduktiv alder får sykdommen. Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmorhulen. Dette vevet som er på avveie kan gi betennelser, arrdannelser og sammenvokster i underlivet. (Se faktaboks:

I gode hender

I slutten av mars skal Siri-Helene Hagen Lia, som er fra Heistadmoen utenfor Kongsberg, opereres  for sykdommen ved Sykehuset i Vestfold. Hun vet ennå ikke hvor store skader sykdommen har gjort. Om hun noen gang kan få barn. Om hun må ha utlagt tarm.

Det hun vet, er at hun endelig er i gode hender. Gynekologisk avdeling på Sykehuset i Vestfold er blant de beste i landet på dette feltet. SIV behandler flere pasienter med endometriose enn Bergen og Ullevål sykehus gjør til sammen, ifølge seksjonsoverlege Andreas Putz ved gynekologisk avdeling på SiV.

I 2016 og 2017 opererte sykehuset cirka 50 alvorlige tilfeller av endometriose.

Seksjonsoverlegen er opptatt av at fastleger og annet helsepersonell må ta pasienter med disse symptomene på alvor, og henvise dem videre til gynekologiske undersøkelser. 

I den vestlige verden går det gjennomsnittlig ti år fra en pasient forteller om et symptom, til diagnosen endometriose blir stilt. Dette er jenter og kvinner som sliter med store smerter i mange år. 80 prosent av disse kvinnene er ikke i stand til å utføre sitt daglige arbeid. Noen er mye borte fra skolen. De forteller om store menstruasjonssmerter til fastlegen eller helsesøster, men får beskjed om at det er normalt, sier Putz.

Han er opptatt av at dette er en typisk kvinnesykdom som det er for liten kunnskap om.

– Min oppfordring til fastleger og helsesøstre er: – Ta pasienten på alvor. Henvis dem videre, sier han.

Lettet og trist

I mai i fjor fikk Siri-Helene Hagen Lia innvendig ultralyd ved sentralsykehuset i Telemark. Gynekologen så at noe ikke var som det skulle, og henviste henne videre til sentralsykehuset i Vestfold.

Her ble det kjapt konstatert at Siri-Helene har sykdommen som hun allerede hadde googlet for noen år tilbake.

– Om jeg er bitter? Ja, jeg er nok det. Jeg vet ikke om jeg kan få barn noen gang, og skal jeg få det så må vi nok ha litt hjelp, sier Siri-Helene.

Men da hun fikk diagnosen i høst, ble hun aller først lettet over å få svar. Så kom sorgen.

– Det er mye som kan relateres til dette. Jeg har vært mye sliten av å ha vondt. Nå gir det en slags mening. Men det er trist at jeg ikke ble tatt på alvor tidligere, sier 32-åringen. Hun berømmer samboeren for alltid å være der for henne med en klem eller støtte når hun trenger det.

I februar, fem måneder etter at diagnosen var stilt, la hun ut en melding på Facebook der hun beskrev smertene, slitenheten og fortvilelsen. Om hvordan hun har sittet på jobb og holdt seg fast i pulten på grunn av smertene.

– Hva vil jeg med dette innlegget? Jeg vil at du skal ta venninna di, mora di, søstera di, kollegaen din, pasienten din, kusina di tanta di, deg selv og en hvilken som helst annen person med lignende symptom på alvor. Krev hjelp hos legen! Det er ikke normalt å ha så vondt! Å vente gjør vondt verre, skriver hun i innlegget.

I slutten av mars opereres hun for sykdommen på sykehuset i Vestfold. Da først får legene se nøyaktig hvor store forandringer hun har.

–  I mitt tilfelle har de sett mye endometrioseforandringer med MR, men vi vet ikke nøyaktig hvor ille det er før jeg opereres. Trolig er det forandringer både på livmor, eggstokker, i selve skjeden og på tarmene. I verste tilfelle må jeg ha ulagt tarm. Men det er det verdt for å få et bedre liv, forteller hun.

– Fortsatt ukjent

Seksjonsleder Linn Nistov ved gynekologisk avdeling ved SiV ser at stadig flere tilfeller av endometriose oppdages.

– Vi vet ikke om det er fordi flere får sykdommen eller om det er fordi vi diagnostiserer flere, sier hun.

Nistov bekrefter at sykdommen fortsatt underdiagnostiseres. Derfor er hun glad for at det blir blest om sykdommen.

– Sykdommen begynner å bli mer kjent, men dette er fortsatt en ukjent kvinnesykdom, sier hun.