Slik skal de sikre villfisken i Salten

Villfisk: I Salten betaler oppdrettsnæringen for tiltak som bidrar til at villfisken blir trygget, i blant annet Beiarelva og Saltdalselva.

Villfisk: I Salten betaler oppdrettsnæringen for tiltak som bidrar til at villfisken blir trygget, i blant annet Beiarelva og Saltdalselva. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Bestanden av villfisken i Saltdalselva og Beiarelva skal trygges. Dette arbeidet skal starte med et dialogmøte.

Frigg Ottar Os, fiskeentusiast, grunneier, kontaktperson for stiftelsen Norsk Villaksforvaltning i Nordland, samt tidligere ordfører i Beiarn, roser tiltaket opp i skyene.

Gode sesonger

Han blir en av foredragsholderne på dialogmøtet torsdag 16. mars, der forskere, oppdrettsmiljøet og villfiskentusiaster stiller med et mål om å sikre villfisken i Saltens to største og viktigste lakseelver.

– Vi ser at dialog virker. Det er lenge siden vi har hatt en så god sesong i Beiarelva, som i fjor. Også 2015 var bra, sier Frigg Ottar Os.

Han er ikke redd for å gi ros til oppdrettsnæringen for støtten for å styrke tiltak til fordel for villaksbestanden.

– Her blir det samme prinsipp som når det er forurenseren som må betale. Oppdrettsnæringen er nødt til å finansiere prosjekter for å styrke og trygge bestandene av villfisk, sier fiskeentusiast Os.

Den tidligere ordføreren er tydelig på at dette er gjennomført i Salten.

– Hvis man ser til andre deler av landet, er ikke samarbeidet like godt, sier Frigg Ottar Os.

Han blir ikke eneste foredragsholder på dialogkonferansen i Bodø, som holdes i regi av NCE Aquaculture (jobber med fiskehelse, miljø og teknologi) og BRUS (Bodøregionens Utviklingsselskap).

Fra podiet vil det også bli en rapport fra sportsfisker Robert Brodersen fra Fauske. Han har en 15 kilos laks på stang, som personlig rekord.

Overvåkning

Videre vil Jan Davidsen orientere om sjøørretprosjektet i Skjerstadfjorden – et tiltak som støttes økonomisk av oppdrettsnæringen i Salten.

Fylkesmannen skal videre redegjøre for hvordan oppdrettsnæringen blir overvåket, mens Kjell Lorentzen (Gifas / Salten Aqua) skal tale på vegne av oppdrettsnæringen i Salten.

De som er opptatt av arealplaner og mangfold, skal også bli tilfredsstilt på møtet, opplyses det i en pressemelding.

Artikkeltags