40 ungdommer nyter sin siste ferieuke i villmarken: – Kunne ikke bedt om en bedre avslutning på ferien

Villmarkscamp: 40 ungdommer mellom 12-16 år er samlet i Beiarn denne uka. Hele 14 av disse kommer fra samme klassetrinn ved Saltvern skole i Bodø: - Campen er en unik oppladning til skolestart, sier klassekameratene.

Villmarkscamp: 40 ungdommer mellom 12-16 år er samlet i Beiarn denne uka. Hele 14 av disse kommer fra samme klassetrinn ved Saltvern skole i Bodø: - Campen er en unik oppladning til skolestart, sier klassekameratene. Foto:

Uken før skolestart arrangeres Villmarkscampen i Beiarn, og i år var det over 20 ungdommer på venteliste.

DEL

Villmarkscampen i Beiarn arrangeres denne uken fra 13.–18. august. Campen er åpen for ungdom mellom 12–16 år fra hele Nordland og i år er det deltakere fra Sortland, Bodø, Fauske, Beiarn, Tverlandet, Gravdal og Mo i Rana.

– Det har vært noen herlige dager til nå og Villmarkscampen er bare helt fantastisk. Det er gøy fra første stund, men jeg må trekke fram skytingen, som det aller morsomste, sier Emma Kleven (13) fra Bodø.

Friluftsaktiviteter

Norges Jeger- og Fiskerforbund Nordland samarbeider med Beiarn Jeger- og fiskerforbund og Beiarn kommune, når det kommer til å arranger Villmarkscampen. Det er et av deres største prosjekter i løpet av året.

– Vi har en del aktiviteter som er fast hvert år. Det er skyteøvelsene og de faste fisketurene i Beiarelva. I år var to av deltakerne, så heldige å få to store lakser i land. I år blir det også dags- og overnattingsturer med fisking, bading og kanopadling, sier Ylva Edvardsen som er friluftsveileder på Villmarkscampen.

Isak Olsen Edvardsen fra Fauske reiste til Beiarn sammen med søskenbarnet sitt, for å oppleve naturen og villmarken.

– Jeg har egentlig vært ute hele livet mitt og jeg er stor tilhenger av alt slags aktiviteter, som har med friluftsliv å gjøre. Det har vært noen flotte dager til nå, så sjansene for å se meg her også neste år er store, sier Edvardsen.

Nye vennskap: Maria Elden (12) fra Bodø, Linnea Guldahl (13) fra Beiarn, Sigrid Aspmo Laukslett (14) fra Beiarn, Emma Kleven (13) fra Bodø og Isak Olsen Ludvigsen (14) fra Fauske har blitt godt kjent under årets Villmarkscamp.

Nye vennskap: Maria Elden (12) fra Bodø, Linnea Guldahl (13) fra Beiarn, Sigrid Aspmo Laukslett (14) fra Beiarn, Emma Kleven (13) fra Bodø og Isak Olsen Ludvigsen (14) fra Fauske har blitt godt kjent under årets Villmarkscamp. Foto:

Skyting fascinerer

Rifleskyting på løpende elg, leirdueskyting og baneskyting der blinken er plassert 100 meter unna, trekkes fram som det absolutte høydepunktet for de fleste deltakerne. Det er likevel andre opplevelse, som trekkes fram.

– Fisketurene vi er på er også veldig gøy, men vi må også trekke fram det sosiale. Kveldene må være den koseligste tiden for da samles alle rundt bålet og vi snakker om alt mulig, som gjør at vi alle blir godt kjent med hverandre, sier Emma Kleven (13) og Sigrid Aspmo Laukslett (14).

Se bilder:

Jentene er her for andre året på rad og de har blitt gode venninner, og deler telt for andre året på rad.

– Det er gøy å være på tur, vi får testet oss på skyteøvelsene igjen, vi får møtt nye venner og ikke minst hverandre. Det er grunnen til at vi ønsket å komme tilbake, for vi har utrolig mange fine stunder her, sier Kleven og Laukslett.

Ivrige skyttere: Jentene var ivrige på å teste ut skyteøvelsene på campen. Ingeborg Rikardsen (12) fra Tverlandet, Lovise Watne (13) fra Beiarn og Synne Emilie Frantsen (12) fra Beiarn, stortrivdes og leverte godt fra seg på skytebanen.

Ivrige skyttere: Jentene var ivrige på å teste ut skyteøvelsene på campen. Ingeborg Rikardsen (12) fra Tverlandet, Lovise Watne (13) fra Beiarn og Synne Emilie Frantsen (12) fra Beiarn, stortrivdes og leverte godt fra seg på skytebanen. Foto:

Siste ferieuke

Villmarkscampen arrangeres for 11. gang i Beiarn og tradisjonen tro holder de seg til den siste uka før skolestart.

– Det er fint å komme inn i en rytme, for vi blir vekt klokken 08.00 og må være i seng innen 23.30. Våkner vi ikke av oss selv, blir vi vekt av at lederne kommer inn og banker med kasseroller og annet bråkete utstyr, sier Emma Kleven.

– Det er fint å komme inn i en viss rytme igjen, for når vi drar herfra på lørdag er ferien over og skolen begynner igjen på mandag, sier Isak Olsen Ludvigsen (14) fra Fauske.

14-mannstroppen som kommer sammen fra Bodø og Saltvern skole, synes det er fint å tilbringe tid sammen også utenfor skolen.

– Det er gøy å være ute og egentlig alt med friluft passer oss bra. Det er utrolig gøy å sove ute i telt en hel uke, møte nye venner og dagene føles så utrolig mye lengre her. Noe som kun er positivt, for vi nyter hvert minutt, sier Ada Norvoll (12) og Ola Bøckmann Leithe (11), som fyller 12 år på campens siste dag.

Godt samhold: Flere av årets deltakere går i samme klasse, men det setter ikke en stopper for nye vennskap. Her med Ola Bøckmann Leithe (11), Thea Gamme Liljedal (12), Ada Norvoll (12), Selma Sjøgård Carlsen (13) og Alva Melvik-Sandhu (12).

Godt samhold: Flere av årets deltakere går i samme klasse, men det setter ikke en stopper for nye vennskap. Her med Ola Bøckmann Leithe (11), Thea Gamme Liljedal (12), Ada Norvoll (12), Selma Sjøgård Carlsen (13) og Alva Melvik-Sandhu (12). Foto:

Oppsving av jenter

Jenter synes jakt og fiske er like morsomt, som guttene skal vi tro fordelingen mellom gutter og jenter på Villmarkscampen. Skytingen er jentene også like ivrige på, som guttene.

– Jeg ser at andelen jenter har økt de siste årene, som vi har arrangert Villmarkscampen. Når vi startet opp for elleve år siden var det få jenter med, men de senere år har det høvelig jevnt fordelt, mens det enkelte år har vært overvekt av jenter, sier friluftsveilederen Ylva Edvardsen.

– Det virker som at unge jenter fra Nordland har fått øynene opp for å dra på tur, skyte og ta del i jakt og fiske. Noe vi synes er ekstremt gledelig, legger hun til.

Stiller opp: Ylva Edvardsen (41) og Ivan Kleven (42) har viktige roller under Villmarkscampen. Ylva er friluftsveileder som har hovedansvaret også har du hennes høyre hånd Ivan, som lærer bort og holder kontroll på skyteområdet.

Stiller opp: Ylva Edvardsen (41) og Ivan Kleven (42) har viktige roller under Villmarkscampen. Ylva er friluftsveileder som har hovedansvaret også har du hennes høyre hånd Ivan, som lærer bort og holder kontroll på skyteområdet. Foto:

Artikkeltags