«Høy og mørk» er et uttrykk som ofte brukes for å beskrive noen som oppfattes som arrogant og med liten forståelse for kritikk. Det er mange som nå hevder at FK Bodø/Glimt har gått fra å være en klubb lett å like til å bli nettopp «høy og mørk». Kanskje det er noe i dette?

Når du noe overraskende blir Norges desidert beste klubb med underholdende fotball, sterke resultater innenfor og utenfor landets grenser, og faktisk fortsetter å være best, ja da får du masse oppmerksomhet. Du får oppmerksomhet ikke bare fra en økende skare med tilhengere, men også fra media og motstandere.

Når du dessuten gjør alt hva du kan gjøre for å være best forberedt til å spille viktige kamper, inkludert å dra til Spania fra et delvis koronanedstengt Norge og inkludert å be Fotballforbundet legge til rette for deg foran europacupkamper med det resultat at du får walkover i cupen, ja da sier det seg selv at ikke all oppmerksomhet blir like positiv.

Videre: Når du klager på at Romas sportslige ledelse er kynikere samtidig som du ikke går av veien for å være kynisk selv for å styrke dine egne muligheter for gode sportslige resultater, da får du høre det.

Alt, absolutt alt, Glimt foretar seg blir vurdert og kommentert. Kan noe kritiseres, ja så blir det kritisert. Det er derfor ikke det minste rart at sportskommentatorer som Christian Gauseth kommer med kraftige advarsler når Kjetil Knutsen gir media beskjed om at han ikke lenger er med på såkalte 1 til 1-intervjuer etter kamper med den konsekvens at alle medier får samme informasjon. Han synes det tar for mye tid, må vite.

Den åpne og tilgjengelige klubben som vi har lært oss å like, strammer inn. Tilsynelatende en liten ting, men sammen med en del andre litt uheldige manøvrer fra klubben blir dette mat for dem som ser Bodø/Glimt utvikle seg til å bli «høy og mørk».

Glimts øverste administrative sjef og frontfigur utenom den sportslige ledelsen, daglig leder Frode Thomassen, opplever sikkert trøkket og oppmerksomheten rundt klubben sin som veldig krevende. Ikke desto mindre er det nettopp oppmerksomhet Glimt og alle fotballklubber lever av. Derfor må man beherske den, kommunisere klokt i både medvind og motvind.

Og da snakker jeg ikke om fine og artige videoer på sosiale medier eller morsomme og interessante podkaster produsert av klubbens flinke folk. Jeg tenker mer på hvordan klubbens øverste ledelse takler utenomsportslig motgang og kritikk. For eksempel var det lite ydmykhet å spore i det offentlige rommet etter at Aalesund FK ble sparket ut av årets norgesmesterskap fordi Glimt – helt forståelig – skulle få en best mulig sjanse til å avansere i Conference League.

Sutringen i Roma før kampen var heller ikke spesielt lekker å observere selv om det ikke er vanskelig å forstå frustrasjonen. At det også etter kampen ble masse fokus på noe Glimt overhodet ikke kunne gjøre noe med, står i skarp kontrast til hvordan både den sportslige og administrative ledelsen ønsker å framstå.

Jeg tror både Frode Thomassen, Kjetil Knutsen og styreleder Inge Henning Andersen skal være veldig oppmerksom på at den vinden som nå blåser MOT Glimt fra representanter for media og fra deler av Fotball-Norge sannsynligvis håndteres aller best med ydmykhet, respekt og en god dose nordnorsk humor, ikke med hoderysting, taushet eller «ingen forstår oss»-holdningen vi aner konturene av.

For enten man på Aspmyra liker det eller ikke, ser Bodø/Glimt akkurat nå ut som en gigant på banen, men farlig nært grensen til usympatisk utenfor.