Kjære leser. Tida går fort i godt lag. Nå i november er det fem år siden to kvartaler med kultur åpnet dørene sentralt i Bodø sentrum. To slitne parkeringsplasser er blitt til en eventyrlig smeltedigel av kulturaktiviteter. Begge hus, hver for seg og sammen, har vært en suksess i kraft av sine funksjoner, sin plassering og sine arkitektoniske kvaliteter. Uten Stormen-byggene ville Bodø vært sjanseløs til å bli europeisk kulturhovedstad.

Dessverre har oppmerksomheten rundt feiringen av femåringen forsvunnet i internt bråk og overskrifter om arbeidsmiljø, konflikter og hvem som ikke ble invitert eller boikottet festen i konserthuset. Som vanlig er det femåringen på den ene siden av Hålogalandsgata som gir god og dårlig lyd fra seg med høyt volum og fanger all oppmerksomhet.

Det er synd at biblioteket havner i skyggen. At det ikke får den oppmerksomheten det fortjener. For fortellingen om Stormen bibliotek er en historie til å bli glad over, og vel verdt en hyllest. Biblioteket fyller mange viktige funksjoner i Nordlands hovedstad. Det bekrefter også tallenes tale.

Biblioteket i det gamle rådhuset hadde 120 000 besøk i året. I fjor var det ca 470 000 besøk. I det gamle biblioteket var det 10-12 arrangementer i året. I fjor var det over 600 arrangementer i stort og smått, fra lesestunder i Eventyrhula til bokbad, Lytring og konferanser. Ungdommene i Unge Stormen står for over 50 arrangementer i året. I tillegg til formidling og utlån av ulike medier og alle arrangementer, huser Stormen bibliotek Bodø Rhytm Group, Stormen samiske senter, Unge Stormen og Stormen kunst.

Det er ikke bare de besøkende som setter pris på biblioteket. I år ble Stormen kåret til Årets bibliotek i Norge. Her ble Trud Berg og hennes stab hedret for sin evne til å knytte til seg eksterne samarbeidspartnere og for sine mange prosjekter for barn og unge. «Biblioteksjef Trud Berg har arbeidet målrettet for å utvikle et moderne bibliotek med mange funksjoner, som tar på alvor rollen som lokalt litteraturhus», heter det blant annet i begrunnelsen.

Stormen er mer enn et bibliotek. Det er blitt en naturlig møteplass og et attraktivt byrom. Et naturlig sted å legge søndagsturen innom med servering fra kafeen og rause åpningstider. «Både i biblioteket og i foajeene i konserthuset har man koblet innsyn og utsyn og laget et byrom som henvender seg til både byen og havet. Det er veldig fint løst på Bodøs premisser», uttalte tidligere president i Norske arkitekters landsforbund, Alexandria Algard til AN i august.

Stormen-byggene og biblioteket har også fått mye internasjonal oppmerksomhet. I Wired Magazine er Stormen med på lista over «10 of the most beautiful libraries on earth». Det er ingen dårlig attest.

God helg!