Gå til sidens hovedinnhold

Barneskolebarn fikk hjertesvikt etter koronasmitte: – Forløpet var dramatisk

Artikkelen er over 1 år gammel

Advarer mot immunreaksjon hos barn i etterkant av eksponering for koronaviruset. Viktig at foreldre er oppmerksomme på at tilstanden kan forekomme, sier legeforeningen.

(Nordlys) I en ny artikkel publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening advares det mot en farlig immunreaksjon hos barn i etterkant av eksponering for viruset sars-CoV-2, bedre kjent som covid-19.

«Immunreaksjonen gjør at barna blir alvorlig syke veldig raskt – med høy feber, magesmerter og kvalme. De kan få svikt i flere vitale organer og trenger da intensivbehandling. Mange av dem får hjertesvikt», opplyser legeforeningen i en pressemelding torsdag.

«Tilstanden kalles multiorgan inflammatorisk syndrom assosiert med sars-CoV-2. Det er behandlet flere barn med denne tilstanden ved Oslo universitetssykehus».

Det understrekes samtidig at selve covid-19-sykdommen har et mildt sykdomsforløp hos barn. Få barn har blitt smittet og de færreste har hatt behov for behandling ved sykehus. Det er ikke registrert noen koronadødsfall hos personer under 20 år i Norge.

Tidsskriftet presenterer samtidig sykdomshistorien til et av barna som har fått de nevnte immunreaksjonene i etterkant av påvist covid-19.

Forløpet var dramatisk, heter det i pressemeldingen:

" ... først trodde man hen hadde ørebetennelse, men barnet ble raskt dårligere. Prøver fra nese og svelg var negative for sars-CoV-2, men barnelege mistenkte likevel at dette kunne ligge bak.

Barnet fikk truende multiorgansvikt og hjertesvikt og fikk intensivbehandling. Antistofftest var positiv for sars-CoV-2. Det er viktig at foreldre og leger er oppmerksomme på at denne tilstanden kan forekomme hos barn som har vært eksponert for sars-CoV-2, for disse barna kan trenge spesialisert behandling raskt».

Saken oppdateres.

Kommentarer til denne saken