Synne Bjørbæk langer ut mot Høyre: – Dette er en amerikansk måte å drive valgkamp på

Synne Bjørbæk mener Høyre må beklage det hun mener er bevisst villedning om posisjonens barnnehagevedtak.

Synne Bjørbæk mener Høyre må beklage det hun mener er bevisst villedning om posisjonens barnnehagevedtak.

DEL

Varaordfører i Bodø, Synne Bjørbæk (Rødt) beskylder Høyre for bevisst villedning i barnehagedebatten. På en løpeseddel som Høyre deler ut i byen står det blant annet at «Vi skylder de private barnehagene en stor takk, ikke trusler om nedleggelse». Og: «Synes du det er rimelig at barnehagen din skal risikere nedleggelse fordi den ikke drives av kommunen?»

Bjørbæk kaller løpeseddelen skandaløs og langt over streken. Hun vil ha en beklagelse fra Høyre.

– Ingen legges ned

– Dette er grovt. Her sprer Høyre en frykt om at folk kan miste jobbene sine og at barnehageplasser kan bli nedlagt. Det har ikke rot i virkeligheten. Det er ikke måten å drive valgkamp på, sier Bjørbæk.

15. juni vedtok Ap, Rødt, SV, Sp og MDG   i Bodø å ikke gi tilskudd til nye kommersielle barnehager i kommunen. Vedtaket er som følger: Alle nye barnehager som får tilsagn skal innenfor gjeldende lov og regelverk driftes av kommunen eller ideelle virksomheter.

– Det betyr ikke at vi vil si nei til at eksisterende kommersielle barnehager får utvide. Det betyr heller ikke at vi vil legge ned eksisterende barnehager. Det er så langt fra sannheten som det går an å komme, sier Synne Bjørbæk.

Besøkte «feil» barnehage

Da statsminister Erna Solberg (Høyre) var i byen sist onsdag, besøkte hun blant annet Vågønes barnehage.

– Der var hun for å vise hvor fjern og håpløs Rødts nei til velferdsprofitører er. Men Team Erna velger ut en barnehage som ikke tar ut utbytte og som altså ikke er velferdsprofitør. Dette er en ideell barnehage, men den blir brukt i en kampanje for Høyre – som her driver bevisst villedning, hevder Bjørbæk. Hun gjentar at Rødt ikke er imot alle private barnehager.

Ja takk til ideelle

– Vi ønsker små og ideelle barnehager velkommen.

– Er det så enkelt å skille mellom kommersielle og ideelle?

– Noen hevder at det ikke er det, men ideelle er de som pløyer pengene tilbake i drift eller investering i barnehagen i stedet for å betale ut utbytte. Siden 2005 er 150 ideelle barnehager lagt ned her i landet, og det er blitt 46000 flere barnehageplasser i kommersielle barnehager. Store konsern er i ferd med å ta over som barnehageaktører, og nå banker også utenlandske investorer på døra, sier Bjørbæk.

Ingen beklagelse

Grethe Fjærvoll avviser at Høyre skylder noen beklagelse.

– Tvert imot er det varaordføreren som burde beklage ordet velferdsprofitører og uroen som nå er blant ansatte i private barnehager.

 – Hvorfor sier Høyre at barnehager som ikke drives av kommunen risikerer nedleggelse?

– Vedtakets punkt 2 sier at det «arbeides for en lovendring som gir kommunene mulighet til å sette krav ved utbetaling av tilskuddet til ikke-kommunale barnehager.» Bodø kommune har allerede blant landets laveste tilskudd til private barnehager med 172 000 kroner pr. barn. De som er på topp, betaler 280 000 kroner. Hvis det kommer krav om å ansatte flere, kan det hende de private ikke kan drive videre. Vi er redde for at de i verste fall legger ned, fordi de ikke får økonomien til å gå opp.

Ideell barnehage

– Hvorfor dro statsministeren til en ideell barnehage for å si snakke om profitt?

– Dette er statsministerens kontors valg. Det er riktig at Vågønes ikke tar utbytte. Statsministeren var der fordi det er en friluftsbarnehage og en barnehage med mange mannlige ansatte. Det er helt naturlig at statsministeren også sier sin mening om utbytte når dette er en pågående diskusjon, mener Fjærvoll.

I klippet som er lagt ut på Erna Solbergs facebook-profil står det at «Enkelte partier mener at slike som Miriam (leder i Vågønes barnehage) er velferdsprofitører. Hun driver nemlig en privat barnehage i Bodø. Det mener jeg er helt urimelig.»

   – Vi kaller ikke henne en velferdsprofitør, gjentar Synne Bjørbæk.

Artikkeltags