NETTAVISEN: Den norske kronen startet året som mindre verdt enn den svenske. Siden den gang har den norske kronen styrket seg markant mot nabovalutaen.

Nå må du bare ut med 92 norske kroner for 100 svenske, det minste siden desember 2016.

Med andre ord er grensehandelen blitt ni prosent billigere siden årsskiftet. 

- Når den svenske kronen svekker seg, så betyr det at du får mer igjen for pengene i Sverige. Jeg er usikker på om det betyr at flere drar for å handle, men det er klart at jo svakere den svenske kronen er, jo større er gevinsten ved å reise for å handle over grensen, sier forbrukerøkonom Elin Reitain i Nordea til Nettavisen.

- 2017 var et rekordår for grensehandelen og med sukkeravgiften og svakere svensk kronen i år, betyr det enda høyere grensehandel, sier Harald Andersen, direktør for Handel i Virke til Nettavisen


SVAK SVENSKEKRONE: Den svenske kronen har svekket med ni prosent mot den norske siden årsskiftet. Søndag kveld i forrige uke nådde den en foreløpig bunn på under 91,6 norske kroner for 100 svenske.

Rente og bolig

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, sier at det kraftige utslaget handler om forskjellene mellom den norske og svenske økonomien.

- Dagens nivå på den norske kronen på den svenske er blant de sterkere nivåene vi har sett på en god stund. Det handler om at økonomien i Sverige og Norge går i veldig forskjellige retninger, sier Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, til Nettavisen. 

Han viser til at mens renteøkning er like om hjørnet i Norge, er den svenske sentralbanken Riksbanken mye mer avventende.