Nordnorske banker med millionstøtte til alpin-VM

De nordnorske sparebankene gir seks millioner til arbeidet for å få alpin-VM til Narvik i 2027.

DEL

I november 2018 valgte Norges Skiforbund Nord-Norge og Narvik som Norges kandidat til et alpint VM i 2027. Om tre år avgjør det internasjonale skiforbundet (FIS) saken. I mellomtiden må Narvik og Nord-Norge bevise at byen og landsdelen er den beste arenaen for arrangementet, ikke minst i søknaden som skal være FIS i hende om to år.

Går sammen

De nordnorske sparebankene går nå sammen om å finansiere arbeidet med å utvikle og vise fram arenaen. Med i det historiske spleiselaget på seks millioner over de neste tre årene er Sparebanken Narvik, Gildeskål Sparebank, Helgeland Sparebank, Ofoten Sparebank, Sparebank 68° Nord og SpareBank 1 Nord-Norge.

Det kommer fram i en pressemelding sendt ut fredag.

– Nordnorsk samarbeid og samhold er forutsetningen for å lykkes som søker og senere vertskap for det største arrangementet på nordnorsk jord noensinne. Norges Skiforbund har pekt nettopp på entusiasmen fra en hel landsdel som et viktig kriterium for å få et alpin-VM til Norge. Det er derfor naturlig at Nord-Norges samfunnseide banker finner sammen på denne måten. Det sier administrerende direktør Hanne Nordgaard i Helgeland Sparebank på vegne av alle de seks nordnorske sparebankene.

Betydning for landsdelen

– Et alpin-VM i landsdelen vil gi ringvirkninger for hele Nord-Norge. For det første vil nordnorsk næringsliv bli leverandører til arrangementet, og mange nye bedrifter vil nok vokse fram i årene fram mot 2027. For det andre blir arrangementet et utstillingsvindu mot verden, direktesendt på 27 TV-stasjoner med til sammen 700 millioner seere. Det vil bety mye for reiselivet på lengre sikt. I tillegg tror vi at et VM vil løfte skisporten i hele landet, ikke minst i landsdelen, sier Erik Plener i selskapet Alpin VM 2027.

Plener er glad for at de nordnorske sparebankene engasjerer seg i fellesskap, og at de ser potensialet for verdiskaping og vekst som ligger i et nordnorsk alpin-VM. Det håper han blir et eksempel til etterfølgelse:

– Vårt mål framover er at hele landet sammen skal jobbe fram den internasjonale støtten som skal til for å få arrangementet til Norge, Nord-Norge og Narvik. Da er all drahjelp både fra næringslivet og det offentlige nødvendig.

Ambisiøse miljømål

Alpin-VM i Narvik har satt seg som mål å være verdens første idrettsarrangement som oppfyller alle kravene i Parisavtalen. Dette ambisiøse målet har også vært viktig når de nordnorske sparebankene velger å støtte søkerarbeidet med til sammen seks millioner kroner.

– Når vi kan bidra til lokal og regional verdiskaping som samtidig begrenser et globalt problem, er dette et viktig løft som vi gjerne tar sammen, sier administrerende direktør Elling Berntsen i Sparebanken Narvik – i pressemeldingen.

Artikkeltags