(Dagsavisen)  En undersøkelse viser at nordmenn som skal på utenlandsferie, i gjennomsnitt vil bruke 26.500 kroner i år. De som ferierer i Norge vil gjennomsnittlig bruke snaut 7.800 kroner, ifølge tall fra Sparebank 1.

Men ferieturen kan bli langt billigere enn det, påpeker Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

– Det er ingen grunn til å betale i dyre dommer for å reise til Syden, for luksuslivet er sannsynligvis nærmere enn du aner. Det å sette av tid i sommer til å leie en hytte i noen dager, er en flott mulighet for naturopplevelser som en ikke har tid til i en travel hverdag, påpeker han.

Mye for pengene

Flere ulike selskaper og organisasjoner leier ut hytter for en relativt billig penge, og har også ledige hytter på kort varsel.

– Vi har noen nyåpnede hytter det fortsatt er mulig å leie. En av disse, Svartåshytta, er nyrestaurert og er blitt veldig fin. Den ligger i Vestby og har plass til åtte personer, forteller Terje Andresen i Oslofjordens Friluftsråd.

– På våre hytter er både båt, garn og fiskestang inkludert i hytteleia, opplyser Heidi Brenden ved Friluftstorget i Kongsberg.

– Statskog har hytter fra 400 kroner per døgn for de enkleste, og opp til tusenlappen. Vi har også noen større hytter som er egnet for flere familier og større grupper. De ligger på rundt 3.000 kroner per natt, forteller Eva Kristin Grøndal hos landets største grunneier.

De totalt 70 hyttene Statskog leier ut for korttidsleie, ligger følgelig spredt over hele landet.

– Vi har nå ledige hytter i Troms, Nordland, Trøndelag, Oppland, Hedmark, Telemark, Buskerud, Rogaland og i Agder-fylkene, opplyser Grøndal.

– Hvorfor så mange?

– Vi har inntrykk av og erfaring med at folk sitter på gjerdet og venter på den gode værmeldingen, svarer Grøndal.

 

– Den ledige kapasiteten i juli er stort sett på ukedager. Helgene er stort sett allerede opptatt. I august har vi mange dager ledig på de fleste hyttene, samt en og annen helg, som er ledig akkurat nå. Hytter i Hedmark som ligger ved fiskevann, er etterspurt og her er det lite igjen, fortsetter hun.

Mosjon på kjøpet

– Hvor tilgjengelige er disse hyttene?

– Noen av hyttene våre har parkering ved døra eller like ved, mens andre er skikkelige villmarkshytter som krever opptil 3 timers gange. Det gjelder for eksempel for hytter i Njardarheim i Rogaland/Agder, Holden Fjellgård i Snåsa i Trøndelag, og Leinahytta ved Altevatn i Troms. Her kan egen båt være et alternativ til lange fotturer fram til hyttedøra, svarer Grøndal.

For den som eventuelt måtte fundere på å kjøpe seg et fast feriested i stedet, ligger det nå ute hytter på Finn.no fra 450.000 kroner.

For det beløpet kan du i stedet tilbringe hele ferien på de billigste hyttene til Statskog de neste 30 årene, og vel så det. (ANB)