Gå til sidens hovedinnhold

Autoritær brødbakst

Donald Trumps siste håp ligger hos mennesker som knapt kan kalles annet enn politiske idioter.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jula er som kjent en tid for stillhet og refleksjon, bare man får unnagjort adventtidens tidspress først. Om det er tidspress eller refleksjon som er årsaken vites ikke, men det er blitt stillere og stillere fra Donald Trumps norske våpendragere jo nærmere vi er kommet jula.

Ja, etter at Valgmannskollegiet den 14. desember stadfestet det endelige valgresultatet har det vært tilnærmet taust. Det til tross for at Trump selv fremdeles hevder han har vunnet valget og vil fortsette som president etter 20. januar.

Hvordan det skal kunne skje vet han antakelig bare selv. Hans tidligere sikkerhetsrådgiver og tilstått kriminell Michael Flynn mener han kan gjøre det ved å erklære unntakstilstand og la de militære gjennomføre et nytt valg.

Dette er ikke første gang Flynn opptrer som om han jobber for Vladimir Putin og ikke den amerikanske presidenten, men alle andre - med et mulig unntak for Trump selv - er enige om at det amerikanske forsvaret aldri vil la seg bruke slik, inkludert en samlet forsvarsledelse.

Flynn er bare en av mange høyrevridde galninger Trumnp nå søker råd hos. Advokaten Sidney Powell er så opphengt i ekstreme konspirasjonsteorier at selv Rudy Guiliani fikk nok og fjernet henne fra Trumps forsvarsteam.

Et team som for øvrig har reist 50 rettsaker der de påstår å kunne dokumentere valgjuks. De har tapt alle minus en (som flyttet noen få stemmer), inkludert to foran USAs høyestrett der selv de tre dommerne Trump har utpekt avviste alle hans påstander.

Trumps siste håp synes nå å ligge hos nyvalgt senator Tommy Tuberville fra Alabama. Han har lovet å protestere mot valgresultat når kongressen skal godkjenne det 6. januar.

Det har fått Trump til å kalle Tuberville en «strålende sentaor», mens de fleste andre nok vil kalle ham dum som et brød.

Tuberville har sagt at USAs helsesystem er sosialistisk siden det bare finnes ett helseforsikringsselskap - det finnes 952. Han har sagt at Andre verdenskrig ble ført mot sosialismen, ikke nazismen.

Og ifølge ham har USA tre statsmakter; Huset, Senatet og Presidenten. At Tuberville åpenbart ikke har hørt om domstolene kan kanskje forklare hvorfor han ikke har fått med seg at de alle har avvist Trumps såkalte «bevis».

Hovedgrunnen til at Tuberville kan stemples som idiot er likevel at hans eventuelle protest kun vil bidra til å skade hans eget parti.

Poenget med å protestere er nemlig at hvis minst to medlemmer av Kongressen protesterer, må hvert enkelt medlem stemme over hvorvidt de støtter valgresultatet eller Trumps protest.

Utfallet av det er gitt, Demokratene har flertallet og sjansen for at de vil støtte Trump er mindre enn null.

Samtidig tvinger det samtlige republikanske medlemmer til å velge mellom Trump og sannheten. Det er marerittet til Senatets mektige leder Mitch McConnell.

Han har innstendig bedt sine folk om ikke å protestere, da det kan føre til en total splittelse av partiet.

Stemmer de fleste for valgresultatet, skyver man fra seg Trumps kjernevelgere, som partiet er helt avhengige av.

Stemmer man for protesten, vil det si at Republikanerne er blitt et autoritært, anti-demokratisk parti uten respekt for velgernes vilje. På sikt kan det koste dem enda flere velgere.

For Trump betyr nok det lite, alt handler om å bli strøket medhårs mens han samler inn milliarder på bløffen om valgjuks. Selv om det skulle bety å måtte omgås konspirasjonsteoretikere, Putin-elskere og politiske idioter.

Sånn sett savner han neppe støtten fra Norge. Men litt artig kunne det vært å høre hvor hans støttespillere har tenkt å tilbringe jula. I virkelighets verden, eller på en mørklagt, fremmed planet.

Kommentarer til denne saken