Åsunn har følgende spørsmål til kulturministeren: - Må hele landsdelen gi avkall?

Åsunn Lyngedal, stortingsrepresentant Ap

Åsunn Lyngedal, stortingsrepresentant Ap

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Åsunn Lyngedal, stortingsrepresentant Ap, med spørsmål til Trine Skei Grande (V):

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til kultur- og likestillingsministeren:

Mener kulturministeren i fullt alvor at hele landsdelen Nord-Norge må gi avkall på andre og eksisterende statlig støttede kulturprosjekter for å få statlig støtte til Bodø som Europeisk kulturhovedstad 2024?


Begrunnelse:

Bodø har fått resten av Europas tillit som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Tidligere har Bergen og Stavanger hatt denne statusen. For første gang skal en by nord for polarsirkelen ha denne statusen, og for første gang stiller en norsk kulturminister spørsmål ved om staten bør prioritere dette økonomisk. Kulturministeren gjør arbeidet tyngre gjennom sin gjentatte motvilje mot å gi støtte til dette viktige prosjektet for Norge og Nord-Norge.

Det stilles krav om at landsdelen skal prioritere dette innen sine statlige kulturbudsjetter. Det er interessant å vite hvordan hele Vestlandet fra Rogaland til Møre og Romsdal prioriterte statens midler til Bergen som Europeisk kulturhovedstad, og hvordan samme landsdel bidro økonomisk til den statlige satsningen på Bergen?

Det kan synes som kulturministeren ikke har et begrep om den nasjonale betydningen av Bodø som Europeisk kulturhovedstad, ei heller om størrelsen på landsdelen. Hvordan ser ministeren for seg prioriteringssamtalen mellom Bodø og Alta med 900 km mellom? Og hvordan har kuttene for øvrig på Østlandet fra Dovre til Svinesund gitt grunnlaget for satsninger på Opera, Lambda og andre av de kulturbygg for 15 mrd som nå er under bygging i hovedstaden?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken