Gå til sidens hovedinnhold

Arnfinn Wiksaas og konsensus

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

12. august trykket Avisa Nordland innlegget «Klimarealistene refuserer konsensus» av Arnfinn Wiksaas. Innlegget finnes også på www.an.no/debatt. Innlegget er ment som en fortsettelse av tidligere diskusjon mellom Wiksaas og meg.

Wiksaas begynner med å snakke ned «The Petition Project» som han og jeg har diskutert tidligere. Wiksaas fortsetter med å trekke frem forskjellige vitner på at denne lista er et falsum. Wiksaas har åpenbart ikke lært av sin tidligere erfaring, at han har trodd på en tvilsom påstand om at de som laget denne (påstått falske) lista var så dumme at de førte navnet «Charles Darwin» opp som en av de falske underskriftene.

Så kommer Wiksaas med denne påstanden: «Den vitenskapelige enigheten om at kloden opphetes og at denne prosessen i høy grad er skapt av menneskelige/industrielle aktiviteter …. er på 100 %». 100 % konsensus – nå er Wiksaas i Nord-Korea!

Uansett hvor stor enighet det måtte være eller ikke være om noe så fastsettes ikke vitenskapelige sannheter gjennom konsensus. Vitenskapelige sannheter fastsettes vha. naturvitenskapelige arbeidsmetoder. Disse står beskrevet mange steder, blant annet på «Nasjonal digital læringsarena (http://ndla.no/nb/node/75945)». I første avsnitt står: «Forskere har siden midten av 1500-tallet arbeidet etter naturvitenskaplige arbeidsmetoder. Disse bygger på et sett av metoder som man bruker til å undersøke ulike fenomener for å skaffe ny kunnskap og for å korrigere det man hittil har trodd.» Metodene inkluderer ikke konsensus.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.