Finlands tidligere statsminister Paavo Lipponen er tildelt den første High North Hero-prisen.  Lipponen fikk prisen under konferansen High North Dialogue i Bodø torsdag.

Fremtidens ledere er denne uka samlet til årets High North Dialogue, som er en årlig konferanse som arrangeres av Nordområdesenteret ved Nord universitet. Årets konferanse er den tiende i rekken, siden oppstarten i 2007.

Nytt av året er at den første "High North Hero-prisen" skal deles ut.

- Det er en internasjonal pris som går til noen som har bidratt spesielt for å utvikle nordområdene. En internasjonal jury av arktiske eksperter hadde 37 nominerte kandidater å velge blant, sier Bård Borch Michalsen som er førstelektor på Handelshøgskolen i Harstad/UiT.

- En arktisk høvding

Vinneren av High North Hero-prisen er Paavo Lipponen, som tidligere har vært statsminister i Finland i mange år og en "arktisk høvding".

– Jeg setter spesielt pris på at denne annerkjennelsen av mitt arbeidet kommer fra Norge, landet som har den mest aktive, avanserte og balanserte arktiske politikken, sier Lipponen.

- Høyprofilert statsmann

Direktør ved Nordområdesenteret, Frode Mellemvik, er svært glad for at vinneren av den første High North Hero-prisen er en høyprofilert statsmann som i enhver sammenheng sørger for å få positiv oppmerksomhet om mulighetene for verdiskaping i nordområdene.

- Den arktiske høvdingen Lipponen er et godt eksempel på hva en person kan utrette bare lidenskapen er sterk nok, sier Mellemvik i en pressemelding fra Nordområdesenteret på Nord universitet.

Prisen består av et diplom og 50.000 kroner.

Nordområdene på dagsorden

Lipponen har gjennom en årrekke arbeidet for å få nordområdene – ikke minst de økonomiske mulighetene - på den internasjonale dagsordenen. Han sørget for å etablere EUs «Northern Dimension Policy», som var første fase frem til EU i dag har etablert en egen strategi for Arktis. Lipponen er fortsatt meget aktiv som framsnakker av nordområdene. De  seneste årene har han publisert tre rapporter om næringsutvikling, samarbeid og politikk i nordområdene.

Et møtested for framtidens ledere

Konferansen har en ambisjon om å skape et møtested mellom framtidens ledere i Amerika, Europa og Asia og de som er ledere i næringsliv, akademia og politikk i nord.

-Konferansen tar opp høyaktuelle temaer som går rett inn i debatten om nordområdene nå, og på alle punkter med fremragende bidragsytere, sier rådgiver Line K. Haug på Nordområdesenteret, Nord universitet.

Årets konferanse vektlegger innovasjon til havs, entreprenørskap og utvikling, og skal blant annet ta for seg spørsmål som hvordan en blå framtid i nordområdene vil se ut og hvem som blir fremtidens ledere i Arktis samt hvordan globale trender og problemer/utfordringer påvirker utviklingen i nordområdene.