Håkon trosset frostskader og følelsesløse fingre og holdt konsert på Mount Everest: – Var verdt det

Håkon Skog Erlandsen er den første fra Nordland til å bestige Mount Everest.

DEL

ÅRETS NORDLENDING
I mai i år klatret Håkon Skog Erlandsen fra Rana opp verdens høyeste fjell, Mount Everest. På vei opp komponerte han en symfoni, som han spillte utdrag av på toppen.

Musikeren fra Rana driver nemlig et prosjekt der han bestiger de høyeste fjellene på hvert kontinent. Med frostskader og følelsesløse fingre til tross, det ble konsert på Mount Everest.

Til daglig jobber Erlandsen som musiker og opptrer på scener rundt om i Europa. Han er den første fra Nordland til å bestige Everest.

Prosjektet har han allerede hatt gående i et par år.

– Det var en heftig tur. Jeg kom opp, og spilte så lenge det var fysisk mulig, et par minutter. Det krever litt å spille der oppe, da jeg hadde verken følelse i fingrene eller føttene. Turen og konserten var verdt det, sier Erlandsen.

– Det er den kunstneriske ambisjonen som er spennende med prosjektet. Å være på toppen av Everest er noe av det vakreste øyet kan se, og når man da opplever død og fordervelse, setter et ting i perspektiv, legger han til.

Stas

For prosjektet sitt er han nå nominert til Årets nordlending.

– Utrolig stas. Nordland er en handlekraftig region, og være på topp 10 betyr utrolig mye. Jeg vil påstå at det var overraskende, sier han.

Erlandsen har fått stor respons på prosjektet sitt. Han lager en dokumentarserie, der målet er å få innholdet publisert på de største streamingtjenestene i verden. Han tar video av alt han gjør, og videoen fra konserten på Mount Everest er sett over to millioner ganger.

Han ønsker å utforske sine egne grenser og til mennesket. Erlandsen forteller at han trives med å utforske ting som ingen har gjort ført.

– Det er mer livsstil enn et ønske, sier han.

Fire av sju

I skrivende stund har Erlandsen besteget fire av sju kontinenter. Han forsøkte seg nettopp på nummer fem, i Russland.

– Det var et risikabelt prosjekt. Jeg gikk med godt mot med en kar fra Russland. 100 meter fra toppen ble vi fanget av en dobbel orkan. Vi måtte da snu, og mistet hverandre på 4500 meters høyde

– Jeg ble sittende alene i Kaukasus-fjellene uten å vite hvor jeg skal gå. Da tenkte jeg utrolig mye, og jeg tror ikke jeg har vært nærmere døden enn da, sier han.

– Var det kjipt å måtte snu 100 meter fra toppen?

– Ja, selvfølgelig. Men å holde seg i livet er prioritet nummer én. Man må vise hensyn og tenkte at det finnes flere mennesker rundt meg som fortjener å få meg igjen ned.

Guiden Erlandsen gikk opp med ble savnet i tre dager, men ble heldigvis funnet.

Kostbart prosjekt

Første juledag skal Erlandsen til Antarktis for å bestige et fjell der. I tillegg skal han tilbake å bestige det høyeste fjellet i Russland på kun én dag. Han mener det er den tryggeste løsningen, da værforholdene endres seg drastisk.

Han reiser også til Oceania for å klatre det høyeste fjellet på kontinentet der. Det heter Carstensz Pyramid og ligger i Papua Ny-Guinea.

– Jeg satser på å klatre det fjellet i februar neste år, sier han.

Det er ingen tvil om at prosjektet til Erlandsen er svært kostbart.

– Jeg lever ikke et luksusliv. Det handler om å veie hver eneste krone, og jeg jobber aktivt med sponsorer. Forhåpentligvis går det opp i opp, håper jeg. Men jeg har en relativt spennende hverdag.

Artikkeltags