– Jeg tror vi i nord undervurderer det at vi ikke ligger i Oslo

Nye roller: Han har trappet ned nå, Arild Olsen, men har likevel hendene, blant annet som styreleder i Stormen. Men det er for hans innsats i PBL at han er nominert til Årets Nordlending 2018.Foto: Tom Melby

Nye roller: Han har trappet ned nå, Arild Olsen, men har likevel hendene, blant annet som styreleder i Stormen. Men det er for hans innsats i PBL at han er nominert til Årets Nordlending 2018.Foto: Tom Melby

Det var flere ganger fare for at PBL ble flyttet til Oslo, men Arild Olsen holdt fast ved at hovedsetet skulle være i Bodø.

DEL

Årets Nordlending – Det at vi ikke ligger i Oslo gir stabilitet i arbeidskraft som andre organisasjoner ikke opplever på samme måte. For oss har det vært en styrke å ligge i Bodø.

Han sier fortsatt «vi» og «oss» når han snakker om Private barnehagers landsforbund (PBL), selv om han i august sluttet i organisasjonen han bygget opp fra tidlig på 90-tallet. Arild Olsen, eller «Mr. PBL» valgte å tre til side før arbeidsbelastningen og motivasjonen ble større enn hva kapasiteten kunne tåle. Nå har han trappet ned ved å bli direktør i Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager og følger PBL fra utsiden. Eller innsiden, rettere sagt, ettersom kontoret hans fortsatt er i PBL-bygget i Bodø.

Se alle kandidatene og avgi din stemme til årets nordlending her!

Undervurderer i nord

Olsens arbeid med å stable opp den største arbeidsgiverorganisasjonen utenfor Oslo, har sørget for at han nå er nominert til Årets Nordlending 2018. En anerkjennelse Olsen setter høyt. En av nøkkelfaktorene bak PBL, knytter han altså til ikke å ligge i hovedstaden.

– Jeg tror vi i nord undervurderer det å ikke ligge i Oslo. Vi kan skape arbeidsplasser hvis vi bestemmer oss for det. Skal vi vente på at andre bygger arbeidsplassene for oss, må vi vente lenge, sier han.

Derfor er han opptatt av at ståpåviljen i nord blir løftet fram, og setter på den måte pris på at nettopp han blir nominert.

– Har det vært tilfeller hvor organisasjonen sto i fare for å bli flyttet?

– Ja, særlig i forbindelse med at SAS overtok Braathens og flyprisene gikk til himmels. Det er mange arbeidsplasser i Nord-Norge som er en direkte konsekvens av at Norwegian kom med sitt prisnivå.

Lest denne? – Jeg er veldig opptatt av at alle må brenne for jobben sin

Samfunnsoppdrag

Nå som han har tatt fatt på sin nye, rolige hverdag, har Olsen rukket å reflektere over årene han brukte på å stable PBL på beina.

– Jeg er ikke i tvil om at samfunnet hadde sett annerledes ut om vi ikke hadde hatt barnehagesektoren. Hvis ikke barnehager hadde tatt tak i utbyggingen når politikerne nesten ikke så behovet, hadde ting sett ganske annerledes ut nå. Vi har løst samfunnsoppdraget vårt godt, sier han.

Prosessen med å delegere bort oppgaver har foregått i 20 år, sier Olsen selv, og sier det gikk helt greit å tre ut av direktørkontoret for aller siste gang. Nå har han fokuset andre plasser, så lenge de er i Bodø.

Artikkeltags