Aldri før har NRK Nordland og Avisa Nordland hatt like stor oppslutning rundt kåringen av Årets Nordlending. Det var rekordmange forslag, og nå viser det seg at det har kommet inn rekordmange stemmer. Total 13.994 stemmer har kommet inn, det er 3368 flere stemmer enn i fjor. Det var status etter at fristen for å avgi sin stemme gikk ut klokken 10.00.

– Det har vært et veldig spennende arbeid, og vi er overveldet over den gode responsen.

Det sier Sonja Steen. Sammen med Mariann Meby, Eivind Undrum Jacobsen og Jan-Eirik Hanssen sitter hun i juryen som skal avgjøre hvem som blir årets Nordlending.

– Årets kåring viser igjen at vi bryter rekorder og at det er stort engasjement. Og det sier seg selv at med et så stort engasjement, blir det ekstra viktig å høre på folket, sier Hanssen.

For de tre siste årene har det vært slått rekorder.

Juryen mener at de har kommet fram til ti gode kandidater, og det har vært tett i toppen.

– Det er kjempegod respons, sier Meby, og får støtte fra Eivind Undrum Jacobsen.:

– Vi mener at det er ti gode kandidater, og da er det veldig fint å se det engasjementet som er, sier han.

Nå er juryen i full gang med å gjennomgå begrunnelsene, og i løpet av neste uke blir det klart hvem som kan kalle seg for «Årets Nordlending 2017»

Det var altså ti kandidater som var nominert, og en av disse blir Årets Nordlending.

Kandidat nummer 1 – Sumaya Jirde Ali, Bodø

Samfunnsdebattanten fra Bodø har ikke vært redd for å stikke seg fram og si sin mening. Hun har vært en av de mest omtalte samfunnsdebattantene i året som har gått. Uredd og med pågangsmot har hun sagt og skrevet nøyaktig hva hun har ment. Det har provosert og ført til at hun jevnlig har blitt utsatt for hets, trusler og trakassering. Dermed har hun fått voldsalarm. Hun har også gitt ut diktsamlingen «#8221;Kvinner som hater menn»#8221; personlige dikt med viktige politiske budskap knyttet til identitet, norskhet, tilhørighet, rasisme, og ære og skamrelatert tematikk.

Kandidat nummer 2 – Svein Jæger Hansen, Rana

I over 20 år har Svein vært aktiv som lokalmatformidler, og han har bidratt til å sette Nordland på matkartet i Norge og utlandet. Gjennom sitt engasjement og med kjærlighet for faget og lokale råvarer gir han folk utsøkte smaksopplevelser, både nasjonalt og internasjonalt. Han har gitt ut kokebøker og akevitt, og har blant annet representert Norge under Grüne woche i Berlin. I februar ble han kåret til «Reinsdyrskokken 2017». I november serverte Jæger Hansen sin helgrillede selvskutte elg under Agenda Nord-Norge for 480 personer til stor fornøyelse for gjestene.

Kandidat nummer 3 – Hilde Flobergseter, Andøy

I år og i fjor har Hilde vært en synlig pådriver i kampen om bevaringen av Andøya flystasjon og Andøy-samfunnet. Hun er ikke den som gir seg, og sammen med foreningen Bevar Andøya flystasjon står hun på barrikadene, selv om Stortinget for lengst har vedtatt nedleggelse. Hun har et sterkt engasjement og hjerte for lokalsamfunnet og lokaldemokratiet. Hennes engasjement har bidratt til at man nasjonalt har fått rettet søkelyset på konsekvensene en nedleggelse vil medføre for Andøy-samfunnet.

Kandidat nummer 4 – Johnny Hansen, Steigen

Johnny vet alt om å reise seg etter et nederlag. Hele to ganger har han møtt motstand av en annen verden. Langtransportkarrieren fikk en bråstopp da han besvimte i vogntoget på vei til Bodø. Etter ni døgn i koma fikk han beskjeden om at han måtte amputere armer og bein. Dette skjedde rett etter at han hadde kommet seg etter en kreftdiagnose. Men Johnny lot seg ikke knekke. Nå er han tilbake i jobb, på gården han og kona Solbjørg Hansen driver sammen. Her kjører han traktor gravemaskin og lastebil. Selv om livet har endret seg er humør, arbeidskraft og livsmot fortsatt på topp.

Kandidat nummer 5 – June Grønseth, Vågan

Plastforsøpling tar livet av en ca. milliard dyr per år. Marint søppel er noe ildsjel June jobber for å få bort. Hun har en unik stå-på-vilje, står på for miljøet og har reist Lofoten rundt og samlet inn flere titalls tonn med plastsøppel. Dette arbeidet har hun holdt på med i flere år, og det har ført til renere strandsoner og bedre miljø. I høst organiserte hun en stor aksjon på Værøy hvor flere utilgjengelige steder ble ryddet for søppel.

Kandidat nummer 6 – August Jensen, Bodø

Har endelig fått sitt store gjennombrudd i en av verdens mest utbredte idretter, sykkel. Etter en strålende sesong med omtrent bare topp ti-resultater og med seier på tredje etappe i Arctic Race of Norway har han virkelig bidratt til å sette Nordland på sykkelkartet. Etter at proffdrømmen havarerte i fjor, kan han endelig i år kalle seg proff etter å ha signert for Israel Cycling Academy.

Kandidat nummer 7 – Hege Ingebrigtsen, Narvik

Hege har drevet med hundekjøring siden 1987, og siden den gang har det bare gått en vei – nemlig mot toppen. Aldri før har noen hundekjørere tatt så mange NM-gull, uansett gren og klasse, som det Narvik-væringen har gjort. 36 gull er fasiten. Men det er ikke alt. Hun har også en kongepokal, tre VM-gullmedaljer, ti EM-gullmedaljer og fire VM-sølv for å nevne noe. Den siste NM-medaljen tok hun i oktober i år, da på barmark i Elverum.

Kandidat nummer 8 – Marcus og Martinus, Grane

Brødrene fra Trofors er kanskje Nordlands største musikalske eksportvare for tiden. Det finnes ingen andre nordlendinger som har gjort en slik musikkarriere i en alder av 15 år. I januar stakk brødrene av med «Årets spellemann», og de underholdt også under kronprinsesse Victorias 40-årsdag. Filmen «Marcus og Martinus – sammen om drømmen» fikk i august publikumsprisen under Amanda-utdelingen.

Kandidat nummer 9 – Kari Bremnes, Vågan

Kari Bremnes er uten tvil blant landets mest profilerte og anerkjente artister. I nesten 40 år har hun holdt på, og appellerer til både ung og gammel. «Lyden av Nord-Norge», ble hun kalt da hun vant æresprisen under Agenda Nord-Norge i år, og hun fyller kulturhus overalt hvor hun drar. I år har hun også gitt ut nytt album – fem år siden sist – til strålende kritikker.

Kandidat nummer 10 – Geir Roger Benonisen, Moskenes

«Ja, god dagen du – vi har kommet litt i knipa her», slik startet samtalen Bodø Radio fikk da «Kim Roger» forliste. Geir Roger var skipper og opptrådte som roligheten selv da det sto på som verst, og hans rolige nordnorske lynne var en av faktorene som førte til at det gikk så bra. Samtlige i mannskapet ble reddet. Geir Roger har vært i hardt vær før. I 2004 var han med på å forhindre en katastrofe da han berget 31 passasjerer i land etter at skyssbåten «Lofotfjord II» hadde gått på grunn.