Han er Årets nordlending

Tone Kunst og Jan-Eirik Hanssen kunne overrekke prisen som Årets nordlending til Halvdan Sivertsen.

Tone Kunst og Jan-Eirik Hanssen kunne overrekke prisen som Årets nordlending til Halvdan Sivertsen.

Artikkelen er over 6 år gammel

- Det er flott å bli kåret til årets europeer!

DEL

Halvdan Sivertsen er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets nordlending 2012» - ved god hjelp av lesere, lyttere og tv-seere i Nordland.

– Jeg er overgitt. Dette er en stor ære og jeg blir rørt, sier 62-åringen som fikk overrakt prisen av distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

De leste opp juryens begrunnelse, som var full av lovord, og Sivertsen selv synes nesten det var i overkant.

– Det er flott å bli kåret til årets europeer, spøkte han.

– Og jeg vil understreke at jeg selv har skrevet flere av lovordene, fortsatte han.

Gratulér Halvdan i kommentarfeltet under!

En enstemmig jury begrunner sin avgjørelse slik:

Det er ingen overdrivelse å si at Halvdan Sivertsen har vært overalt i 2012.

Året ble innledet med TV-serien og braksuksessen «Hver gang vi møtes». Blant et stjernekobbel av artister var det Halvdan, som selvsagt har levert navnet til programmet, som kom ut av ruta og traff den norske folkesjela. Hans låt «Sommerfuggel i vinterland», tolket av Vinnie, føk rett til topps på spillelistene.

Halvdans oversettelser og framføringer av andres melodier rørte folket og fikk en ny og yngre generasjon til å omfavne artisten. Hans sanger toppet både album- og singellistene på itunes, og låtene gikk som en farsott på nett.

I mars kom Halvdans 17. soloplate, «Gjør det så gjerne», med en herlig miks av kjærlighetssanger, skarpe samfunnskommentarer og medmenneskelige ytringer. 62-åringen er fortsatt like engasjert og meningsfull i sine tekster.

Her kan du se begrunnelsene fra andre nordlendinger!

Siden har det gått slag i slag. NRK sendte konserten med Gitarkameratene i på tv i beste sendetid, med humoristen Halvdan som naturlig midtpunkt. Han tok Trænafestivalen med storm og var en selvsagt deltaker på minnekonserten 22. juli på Rådhusplassen i Oslo.

Han har vært på en lang suksessreise med makker Jan Eggum. Den siste konserten samlet 1250 mennesker på hjemmebane. Tekster og viser fra de to ble i sommer satt sammen til en helaftens teaterforestilling av Moss Teater. «Magisk», skrev VG og ga terningkast 5. Han har reist landet rundt med eget band. Gitarkameratene har trukket fulle hus på over 50 forestillinger i Oslo.

Halvdan har likevel hatt tid til å øse av sitt engasjement og vist sin samfunnskritiske brodd. Han frontet tv-aksjonen for Amnesty, han har kritisert behandlingen av romfolket og han har stilt opp for klokkeaksjonen i Bodø domkirke.

På tradisjonelt vis avslutter han året med fire fullsatte kulturhus på hjemmebane.

Halvdan Sivertsen har holdt på lenge. Han var en del av den nordnorske bølgen som skyllet inn over landet på 70-tallet. Han sang og snakket på dialekt. Han holdt seg i nord i en periode da «alle» måtte til Oslo for å gjøre karriere. Herfra formidlet han landsdelens kvaliteter. Ingen kan som han treffe våre hjerter med vare og kontrastfylte stemninger, fra iskald mørketid til sommerens liv og lyst. Udødelige «Kjærlighetsvisa» er kåret til tidenes nordnorske sommerlåt. Identitet er en viktig del av hans suksess.

Halvdan Sivertsen er ikke bare profet i egen by. Han er hele landsdelens og landets Halvdan. Han har underholdt så gulvet knakk og graven brast. Han har fylt samfunnshus og festsal med alvorlige viser, heftig rap og verbale latterbomber. Musikken , og lynraske vekslinger mellom dypt alvor og ellevill humor, gjør han til en av landets mest helstøpte og etterspurte artister. Han har draget på alle aldersgrupper.

Halvdan Sivertsen har gjort seg selv udødelig. Innholdet i hans skattkiste er så rikt og unikt at nye ufødte generasjoner vil åpne den og finne glede i hans skaperverk. Han vil leve for alltid. Gammel vil han aldri bli.

I statuttene for kåringen av «Årets nordlending» heter det at «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje.»

Juryen understreker at Halvdan Sivertsen tilfredsstiller alle kriteriene fullt ut – og vel så det!

Årets jury har bestått av fylkesmann Hill-Marta Solberg, kulturhussjef Rolf-Cato Raade, distriktsredaktør Tone Kunst, NRK Nordland, og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen, Avisa Nordland.

Over 2000 nordlendinger har bidratt med stemmer og begrunnelser. Vi slutter oss til en av de mange som har gitt sine sterkeste anbefalinger:

«Halvdan er ikke bare årets nordlending. Han er tidenes nordlending!»

Kjære vår alles Halvdan: Ingen e så god som du!

Gratulerer!

Artikkeltags