Marcus og Martinus Gunnarsen er torsdag kåret til Årets Nordlending 2017.

15-åringene fra Trofors har allerede en imponerende merittliste, tross sin unge alder.

Juryen har kommet med følgende begrunnelse:

Marcus og Martinus, kvikke tvillinger og like som to dråper vann, tok Norge med storm da de for fem år siden vant Melodi Grand Prix Junior med den selvskrevne låten om seg selv: «To dråper vann». Alle - store og små - ble imponert og sjarmert av 10-åringene fra Nordland.

I dag er ikke verden helt som før. Men guttene bor fortsatt i hjembygda Trofors der de går i 10. klasse. De har tatt steget fra nasjonal berømmelse til gjennombrudd i Norden og Europa. De har klart den krevende overgangen fra å være norske barnestjerner til å bli internasjonale ungdomsidoler.

Årets nordlendinger 2017 er bare 15 år gamle - men sjekk noen smakebiter av merittlista:

  • Februar 2015: Gir ut sitt første album «Hei» på Sony Music.
  • Juli 2015: Utgir sin største hit «Elektrisk». Videoen er sett 85 millioner ganger på You tube.
  • Oktober 2016: Juritzen forlag gir ut en 260 siders biografi om Marcus & Martinus. Opplag: 70 000.
  • November 2016: Gir ut sitt første engelskspråklige album: «Together».
  • Januar 2017: Vinner den prestisjefulle prisen: «Årets spellemenn i Norge».
  • Februar 2017: Dokumentarfilmen «Marcus & Martinus – sammen om drømmen» har kinopremiere i hele Norden. I august vant den prisen «Folkets Amanda».
  • Juli 2017: Opptrer for over 35 000 mennesker på Voldsløkka i Oslo. A-ha er de eneste norske artistene som tidligere har spilt for et så stort betalende publikum.
  • November 2017: Guttenes andre engelskspråklige album, «Moments», gis ut. Marcus & Martinus fyller hele forsiden på Tysklands største ungdomsmagasin.  
  • M&M - som de også kalles - har solgt 200 000 konsertbilletter i Norden i år. Av norske artister er det bare A-ha og Kygo som selger like mange. I februar og mars skal de på Europa-turnè og spille 21 konserter i 12 land.
  • I desember ble de utnevnt til æresborgere i hjemkommunen Grane. - Det er våre gutter som vi er særdeles stolte av, sa ordfører Bjørn Ivar Lamo under markeringen.

Interessen rundt kåringen av «Årets nordlending» har aldri vært større. I år kom det inn 739 nominasjoner fordelt på 197 navn. Vi har mottatt hele 13 994 stemmer og begrunnelser.

Årets vinnere fikk klart flest stemmer – og klart flest begrunnelser. De har kommet fra hele Norge - og hele Europa. Begrunnelser måtte oversettes fra flere språk, deriblant finsk og tyrkisk. 

Takket være posisjonen til Marcus & Martinus har Trofors med sine 800 innbyggere blitt et kjent navn blant unge mennesker ute i verden. I år har de også sørget for at kåringen av «Årets nordlending» har fått sitt internasjonale gjennombrudd J.

Årets jury har bestått av direktør i Bodø Næringsforum, Mariann Meby, fylkesordfører Sonja Alice Steen, distriktsredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland og sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen.

Juryen har i likhet med 1,2 millioner følgere på instagram latt seg imponere over Marcus & Martinus.

Med glimrende ferdigheter i sang, dans og egen håndtering av sosiale medier løfter de eksportfylket Nordland til nye høyder. To dråper vann fra Helgeland er blitt til en internasjonal foss. Til en elektrisk kraft. Marcus og Martinus er to lysende eksempler på hva som er mulig å oppnå med ungdommelig talent, hardt arbeid og stort pågangsmot. Det har løftet dem fra lille Trofors til den store verden.

I statuttene til prisen heter følgende: «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje».

Juryen mener at årets vinnere tilfredsstiller alle deler av kriteriene.

Marcus og Martinus Gunnarsen er Årets Nordlendinger 2017!

Begrunnelser fra folket

Det har kommet inn flere tusen stemmer i årets kåring. Her følger noen av begrunnelsene fra folk som har stemt på Marcus og Martinus:

- Meget gode ambassadører for Nord-Norge, reklamerer over hele verden.

- Nordlands fremste musikalske eksportvare. Guttene er fylkets mest sjarmerende og ligger an til å bli mer populær enn andre noensinne.

- Setter Norge på verdenskartet, gode representanter for Norge og norsk ungdom!

- Talentene, sjarmørene, stjernene fra Trofors fortjener å vinne. Så flotte gutter, gode holdninger, og tar vare på fansen - om de er 3 eller 13 eller 30. Lar meg imponere gang på gang over de "to dråpene vann".

- I en alder av 15 år har de vunnet "årets Spellemann " som tidenes yngste. De selger ut arenakonserter i Norge, Sverige, Danmark og Finland. De har en milliard visninger på YouTube. De har spilt for kongehus og på Nobelsfredspriskonsert. De skaper kaos i Europa som ingen fra Norge noen gang har gjort. Har vært nominert to ganger før, nå er det på tide at guttene får prisen for årets Nordlending.

- To flotte gutter som har satt lille Trofors på kartet. 15 år og kommet så langt i sin karriere.

- Marcus & Martinus deserve to win not just because their amazing songs and unique voices. They deserve to win for their hard work they have put into everything since they started. Also their talent and powerful voices can't be overlooked. There aren't many artists with talent like they have. No just singing talent but also talent to make people happy. They have one of the most loyal fandom out there and we grow more and more  everyday. That is why they deserve to win.

- De setter Norge og Nordland på kartet. De håndterer sin berømmelse med stoisk ro, ydmykhet, glede og respekt for sine fans. De er humørspredere for hele landet!

- Jeg syns Marcus og Martinus skal vinne denne prisen fordi de er utrolig hardtarbeidende og flinke gutter. Man skal lete lenge etter like hardtarbeidende, suksessfulle og men likevel så "down to earth" gutter som dem.

- Guttene fra Trofors har satt Trofors, Grane, Helgeland, Nordland , Nord-Norge og Norge på kartet og presentert seg på best mulig måte. De har vist seg å være profesjonelle på tross av sin alder og framstår som solide og gode ambassadører for ungdom her på Helgeland og Nordland. Og de fortsetter sin seiersmarsj ut i Europa nå. Heia M&M!!!

- Er i media hele tiden. Snakker nordlandsdialekt. Og mye om hvor de kommer fra. Beviser at det går an å komme seg frem i verden selv om man kommer fra et lite sted i Nordland.