Hun er blitt landskjent for sin dokumentariske film om sitt eget psykiske sammenbrudd. Men Solveig Melkeraaen er også særdeles stolt over å være nordlending.

– Er jeg virkelig nominert som en av ti kandidater til Årets nordlending i år? Det synes jeg er en utrolig stor ære, sier en lettere opprømt Solveig Melkeraaen, travelt opptatt på Myre i Vesterålen.

Klar med DVD

Til daglig holder hun hus i Oslo, men Nordland, Vesterålen og ikke minst Myre har en stor plass i hjertet hennes.

Akkurat nå er hun der for å lansere DVD-en av sin film «Flink pike», der hun selv er hovedpersonen, men der også familie og venner spiller aktive roller.

For filmen er en dokumentarisk beskrivelse av da hun for noen år siden «møtte veggen». Den fikk navnet «Flink pike», nettopp for å beskrive hvordan hun, og mange andre kvinner, står på i alle sammenhenger for å oppfylle egne og andres krav til punkt og prikke.

TRYKK HER FOR Å STEMME PÅ ÅRETS KANDIDATER

– Det er en film med både humor og alvor, noe som nettopp har vært litt av målet mitt, nemlig å få fram alle fasetter av livet. Og den nordnorske kulturen preger filmen, ikke minst bruken av det vi nordlendinger er så gode på – galgenhumor, ler Melkeraaen.

Elektrosjokk

Sterkest inntrykk på de mange som har sett filmen gjør nok scenen der hun frivillig utsetter seg for elektrosjokk, i håp om å bli kvitt det mørket hun har falt ned i. Og hun legger ikke skjul på at hensikten med filmen – i tillegg til å vise sin egen personlige opplevelse av det å være psykisk syk, er å ufarliggjøre problemene med psykiske helseplager.

– Og ikke minst det å skape åpenhet . «Flink pike» beskriver også årsaken til at jeg ble rammet av depresjon. Jeg tok ikke signalene på alvor tidsnok, men gikk bare videre – presset meg til å oppfylle alle krav. Nå er jeg blitt langt flinkere til å prioritere hva jeg skal gjøre – til å velge bort det som er mindre viktig akkurat der og da, sier hun.

«Flink pike» er blitt en kritikerrost film, og har så langt blitt belønnet med to priser.

Stor stas

– Ja, jeg har fått både Edith Calmar-prisen og Publikumsprisen under Bergen filmfestival. Det er jeg veldig glad for. Men det som gleder mest er at filmen har betydd noe for svært mange, og den er blitt utrolig godt mottatt blant innbyggerne i Vesterålen. Det gjør meg ekstra glad, stolt nordlending som jeg er, smiler Solveig Melkeraaen.

Nå er hun spent på hvilke andre kandidater som er kommet på listen for Årets Nordlending. Hun er uansett fornøyd med å være en av dem.

– Det å bli nominert er noe jeg overhodet ikke har tenkt på, helt ærlig. Og det er utrolig stor stas å være en av ti nordlendinger som står på årets liste, slår hun fast.

TRYKK HER FOR Å STEMME PÅ ÅRETS KANDIDATER