12. juni sto jubelen i taket i Torine, etter at Christian André Pettersen gikk til topps i europafinalen i kokkekunst.

Det var en tydelig rørt kokk som mottok prisen. Pettersen vant i konkurranse mot 20 andre kokker, som er regnet som de beste kokkene i sine land.

– Det var utrolig kjekt å bli nominert til noe sånt, forteller Pettersen om hvordan det er å være nominert til og bli Årets nordlending 2018.

Gått stegene

Pettersen gikk kokkelinja på Nyholmsundet i Bodø, før han fikk lærlingplass i Sandnes i Rogaland. Der fikk han jobbe under den tidligere Bocuse d'Or-vinneren, Charles Tjessem på restauranten Charles & De.

Bare måneder inn i læringstiden, fikk han tilbud om å bli med i regionsmesterskapet for lærlinger. Vinneren fikk delta i Norges-finalen, som igjen fikk dra til Nordisk. Pettersen vant alt.

Pettersen steg etter hvert i gradene hos Tjessem, og gikk fra å være lærling, til kokk, førstekokk og soussjef (undersjef). Deretter ble han kjøkkensjef hos Spiseriet i Stavanger, før han ble headhuntet til tilsvarende stilling hos Mondo i Sandnes, hvor han jobber den dag i dag.

Les også

Disse kan bli «Årets Nordlending»

 

Mye trening

Men om dagen går ikke mye av tiden til å være kjøkkensjef hos Mondo. Treningen er godt i gang før Bocuse d'Or, VM i kokkekunst, i januar.

– Det er full oppkjøring. Trening sju dager i uka, med å finne de siste detaljene, jobbe med design, hvordan ting skal gjøres og hvem som skal gjøre hva, forteller bodøværingen, som er på reisefot når AN tar kontakt med ham.

Totalt går det 14 timer om dagen til trening, noe som til slutt skal ende i en seier i Bocuse d'Or.

– Det ville vært helt utrolig å vinne noe sånt. En drøm som kunne gått i oppfyllelse, forteller han.

Men før den tid kan han stikke av med tittelen som Årets nordlending 2018. Bodø-kokken innrømmer at den tittelen ville hengt høyt.

– Det er en pris som står høyt oppe på lista. Jeg har vunnet 24 kokkekonkurranser, men dette ville vært stort. Om jeg hadde blitt Årets nordlending, ville jeg følt med ordentlig som en nordlending. Jeg er glad i plassen jeg er fra. På alle konkurranser har jeg en geografisk identitet for å vise fram hvor jeg kommer fra, avslutter Christian André Pettersen.

Trykk her for å se begrunnelsene, og for å avgi din stemme.