Ramona har siden ulykken kjempet en utrettelig kamp for å hindre at andre mister sine kjære

DEL

Juryens begrunnelse Ramona Lind er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets nordlending 2019».

Juryen begrunner sin avgjørelse slik:

For et år siden smilte livet til Ramona Lind. Men mandag 7. januar opplevde hun en mors verste mareritt. Etter endt juleferie hjemme på Sortland kjørte hennes sønn, den livsglade jusstudenten Charlie Dan Lind, tilbake til Tromsø og samboeren. En kilometer vest for Nordkjosbotn skjedde det fatale. En litauisk sjåfør mistet kontrollen på vogntoget. I 88 km i timen fikk han sleng på hengeren. Med voldsom kraft traff den Charlie Dans bil. Hans fart var 20 km i timen. Han hadde ingen steder å gjøre av seg. I timene etter ulykken svevde 22-åringen mellom liv og død.

Samme kveld som ulykken skjedde la Ramona Lind ut følgende innlegg på facebook: «I dag min sønn, neste gang en annen som sitter med samme spørsmål. Hva må til for å hindre uegnede kjøretøy å kjøre over grensen? Nei, dette var ikke en hendelig ulykke. Det var et bevisst valg av en transportør». Innlegget fikk 3.000 kommentarer og 5.000 delinger på under ett døgn.

Med disse ordene løftet den dypt fortvilte mammaen opp en problemstilling som ikke har fått sin løsning, tross flere kontroller og tiltak: Dårlig skodde vogntog og sjåfører uten erfaring med norske vinterveier.

I følge tall fra forsikringsbransjen var nærmere 1.000 utenlandske vogntog involvert i kollisjoner på norske veier i 2018. I over 80 prosent av tilfellene hadde sjåføren skylda. 168 personer ble skadet og 14 omkom i fjor i ulykker som involverte vogntog.

Ramona har siden ulykken kjempet en utrettelig kamp for å sikre strengere regelverk som kan hindre at flere mister sine kjære på norske vinterveier. Slik bidrar Ramona til å redde liv.

«Jeg har et bevisst forhold til sosiale medier, men denne gangen vil jeg rope. Om bare en politiker hører meg, er det nok. Jeg håper at dette kan føre til hyppigere kontroller på grensene. Lasten og papirene sjekkes, men om kjøretøyet er egnet for vinterføre i Norge sjekkes ikke», sa hun til Nordlys. Uken etter Charlie Dans ulykke varslet Statens vegvesen at de kom til å holde storkontroller i flere uker framover.

Etter over to måneder i koma døde Charlie Dan i mars. Han ble bisatt 3. april. Da jordfestelsen startet kl 1300 stanset sjåfører i hele Norge kjøretøyene sine. De markerte ett minutts stillhet. For å hedre Charlies minne. For å vise sin respekt.

Ramona har utfordret samferdselsministeren direkte. Det er bevilget ekstra midler. Hun legger ikke skjul på at hun er misfornøyd med at det ikke settes inn strengere tiltak fra politikerne og transportnæringen. Hennes ønske om å møte ministeren er ikke innfridd.

Ramona kjemper også sjåførenes kamp: En kamp mot umenneskelige arbeidsvilkår. En kamp for strengere regler. For mindre press, bedre lønn, regulerte arbeidstider og bedre arbeidsforhold.

Ramonas engasjement legges merke til. Hun er nominert til «Årets navn» i VG og til «Årets Vesteråling». Nylig ble hun tildelt Astrid Gunnestads minnepris.

Årets jury har bestått av forretningsutvikler i Bodø Energi, Mariann Meby, fylkesråd for næring i Nordland, Ingelin Noresjø, distriktsredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

I statuttene til prisen heter følgende: «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje».

Juryen mener at årets vinner tilfredsstiller alle deler av kriteriene. Det gjør også folk i Nordland. 8 813 mennesker har gitt sin stemme og sin begrunnelse. Ramona har fått klart flest stemmer.

Charlie Dans ulykke har bidratt til å redde liv. Ramonas største sorg er blitt til årets viktigste bidrag for trafikksikkerheten.

I dag min sønn, neste gang en annen…

Årets nordlending 2019 er Ramona Lind.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken