Årets nordlending 2005

Artikkelen er over 13 år gammel

Folket og juryen var aldri i tvil: Amanda Hegge Jensen (13) er Årets Nordlending 2005.

DEL

"Gjennom personlig uegennyttig innsats i en alder av 13 år, har Amanda Hegge Jensen framstått som et eksempel på nordlendingenes skaperkraft og ståpåvilje".

Stort engasjement. Sangfuglen fra Mosjøen har lagt ned et stort engasjement for kreftsaken. Amanda har mistet to besteforeldre som ble rammet av denne sykdommen.

Samme dag som Amanda gikk i studio for første gang, måtte hun dra i all hast til Bodø hvor hennes bestefar lå på dødsleiet. Hans siste ønske var å få høre barnebarnet synge.

Bestefaren, Asbjørn Hegge, var en ivrig tenor i Meløy Mannskor og Amanda hadde et varmt og nært forhold til ham.

– På sommeren reiste vi ofte til huset hans i Sverige. På vinteren tok han oss med på snøscooter. Han hadde alltid tid og kjøpte til og med hest til oss, minnes Amanda.

200.000 kroner. På denne bakgrunnen ønsket Amanda å gi noe tilbake. I løpet av kort tid har Vefsn-jenta spilt inn sin egen CD med tre låter, fått sin egen stiftelse og hun har opptrådt på tv, radio og på flere tilstelninger i Mosjøen og Vefsn.

Nå har hun samlet inn over 200.000 kroner til kreftsaken. 80.000 av disse kronene er brukt til et pårørenderom på Nordlandssykehuset.

I går fikk Amanda skulpturen som bevist på at hun er kåret til Årets Nordlending. Og hun er ikke i tvil om hva som er definisjonene på en ekte nordlending:

– Det er en som hjelper andre.

Nå gleder hun seg til å fortelle venner og kjente om kåringen. Selv fikk hun beskjed på mandag, men fram til i går måtte alt holdes hemmelig.

– Jeg ble bare så lykkelig, smiler Amanda på spørsmål om hva hun tenkte da telefonen kom.

Britney Spears-fan. 13-åringen er fast bestemt på å bli artist når hun blir stor. I dag går hun i åttendeklasse. Neste mål er musikklinjen på videregående i Mosjøen.

Og Amanda er ikke i tvil om hvem som er hennes store musikalske forbilde:

– Britney Spears! kommer det kontant.

– Hvorfor?

– Hun er bare så flink. Jeg har likt henne i åtte år.

Etter en hektisk høst er Amanda glad for at det er juleferie. Øverst på ønskelista står en ny mobiltelefon. Den gamle begynner å bli sliten.

For juryen var årets valg lett. Juryleder Tone Jensen oppsummerer det slik:

– Gjennom sin fantastiske innsats har Amanda Hegge Jensen ikke bare bidratt til å sette søkelys på kreftsaken, som rammer mange av oss, men spesielt bidratt til at pårørende og pasienter kan være sammen døgnet rundt.

Artikkeltags