De er jo norsk!

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tore John AndreassenEn norsk borger er arrestert og sitter fengslet i Russland. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han er spion. De skal ha arrestert den tidligere grenseinspektøren Frode Berg, idet han angivelig fikk overlevert hemmeligstemplede papirer om den russiske marinen.

Det første vi hører her hjemme, etter at nyheten kommer ut, er at dette må bero på en misforståelse. Dette er helt feil. Dette er noe russerne har funnet på. Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg, er aldri i livet noen spion. Absurd, sier noen. Han er et offer, sier andre.

Berg er jo norsk!

Umiddelbart er det ingen som later til å tro at Frode Berg kan være en spion. At hans nærmeste familie og vennekrets tar hans parti, er helt forståelig.

Selv aner jeg ikke hva jeg skal tro. Jeg kjenner ikke til en eneste flik av det FSB måtte sitte på av bevismateriale.

Da nasjonens yndling, Therese Johaug ble tatt for doping, var det akkurat likedan. Hun var da ingen doper. Her var det andre som hadde gjort feil, selv om regelverket er klinkende klart. Hadde Johaug innrømmet sitt eget ansvar med en eneste gang, hadde hun trolig gått verdenscup allerede nå.

Uansett; en stor majoritet av det norske folk var uenig i straffen hun fikk. Regelverk eller ikke.

Johaug er da vitterlig norsk!

Hva om en polsk, russisk eller finsk utøver hadde havnet i samme situasjon? Jeg vet svaret. I samme åndedrag kan vel også Martin Johnsrud Sundby trekkes inn. Han ble frifunnet av det norske folk.

I 2009 ble Joshua French arrestert i Kongo. Senere ble han dømt for drap, drapsforsøk, væpnet ran og spionasje. French sonet åtte år i kongolesisk fengsel, før han kom hjem.

Her hjemme ristet et solid flertall nordmenn på hodet over beskyldningene og dommen.

Han er jo norsk (har også britisk pass)!

Reaksjonene fra nordmenn, når andre nordmenn blir tatt for ulovligheter i utlandet, er verd et studium.

Når tre norske kvinner blir tatt med 25 kilo narkotika hver i koffertene sine i Sør-Amerika, er de enten blitt lurt, eller så er det noe som er helt feil.

Norske borgere gjør ikke slikt!

Nordmenn er verken spioner, dopere eller drapsmenn. Spesielt ikke hvis de blir tatt i et land der soningsforholdene ikke er slik vi er vant til her hjemme, eller de er idretts-yndlinger som har gjort nordmenn stolte år etter år.

Soningsforhold er også noe som opptar nordmenn – i alle fall norske journalister. For tiden handler det om hvordan Frode Berg har det i fengselet i Moskva. Knapt en eneste artikkel, eller nyhetsmelding i radio eller tv, er uten en karakteristikk av Lefortovo-fengselet. Slik har det også vært når nordmenn har sonet andre steder.

Var det noen som ikke visste at det omtrent bare er i Norge at innsatte «bor på hotell»?

Artikkeltags