Selvfølgelig har vi kondomkledde på sykkel egne regler

Oslo  20110929.
Å sykle i Oslo. Her syklister og biler i Oslo gate (Geitabru).
Foto: Berit Roald / Scanpix

Oslo 20110929. Å sykle i Oslo. Her syklister og biler i Oslo gate (Geitabru). Foto: Berit Roald / Scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger«Æ lura på om di kondomkledde på sykkel har egne regler dær di raser over gangfelt og rødt lys». Slik innleder «Undrende dame» sitt innlegg i åpen linje-spalten til Avisa Nordland tirsdag. Innlegget føyer seg inn i rekken av uendelig mange som har uttrykt sin vrede mot villmennene på jernhestene. Spørsmål har blitt om syklistene ønsker å ta livet av seg selv slik de holder på. Er de klin kokkos slik de holder på?

Ja, selvsagt er vi det. Selvfølgelig har vi kondomkledde på sykkel egne regler. Et hemmelig verk som kun er forbeholdt de villeste med siste skrik lycra tredd nedover stramme, glattbarberte sykkellår. Verket er titulert «Hvordan provosere medtrafikanter» hvor første kapittel utelukkende tar for seg tema om halsbrekkende stunts for å skremme både gående og bilister.

Skjønner du ironien? Godt å høre! Da skjønner du kanskje samtidig at undertegnede flittig bruker sykkel, både til jobb og fritid. Og la meg føye meg inn i rekke an kritikere: Det er altfor mange på sykkel i Bodø og omegn som ikke er i stand til å oppføre seg. Sykling over gangfelt og rødt lys forekommer hyppig, sammen med mangel på lys og refleks for å nevne oe. Men på samme måte som med alt annet i verden, fins det idioter i alle leire.

Jeg har tidligere uttrykt meg i denne spalten om at Bodø i seg selv er et skummelt område å sykle i ettersom syklister er et ukjent element i bybildet. Enten skjønner ikke enkelte hvordan man skal håndtere syklister i trafikken, eller så er det ren idioti som hersker.

På samme måte som dere illsinte bilister irriterer dere over syklistene som slenger seg foran dere over gangfelt, setter vi syklister hjertet i halsen hver gang dere sneier oss med speilet eller bryter vikeplikten. Det heter ingen sted i norsk lov at veiene er forbeholdt biler. Det heter imidlertid at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Noe som gjelder både bilister, syklister og gående.»

Risikoen er bare så uendelig mye større dersom du som bilist tar sjanser enn at en syklist gjør det. Uten å forsvare at noen skal ta sjanser uansett. Jeg ber bare innstendig om at når du blir irritert over den ene syklisten, trenger du ikke la det gå ut over den neste du møter. For alt du vet kan det hende denne syklisten oppfører seg slik hun skal.

Poenget er at det finnes idioter bak både bilratt og sykkelstyre. Heldigvis oppfører de aller fleste hos begge parter seg eksemplarisk og tar hensyn til hverandre. Dessverre er det de mest ekstreme som setter standarden for hvordan man opplever hverandre.

Så nei, «Undrende dame», vi opererer med samme regelverk som deg, men som i andre trafikkgrupper er det ulik tolkning hos enkelte som overskygger den ellers gode oppførselen hos de fleste andre.

Artikkeltags