Den største medieskandalen

DEL

Apropos

Kjære leser. Hvilke saksfelt er det som ikke dekkes? Hva gjør vi bra? Hva gjør vi galt? Det var noen av spørsmålene som ble stilt da 350 mediefolk fra hele Nord-Norge møttes til Svarte Natta-konferanse i Tromsø sist helg.

Jeg skal ikke legge skjul på at årets konferanse ble ekstra hyggelig. Avisa Nordland vant prisen for beste journalistikk i landsdelen de to siste årene. Svarte Natta-prisen gikk til AN-journalistene Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen, Anders Bergundhaugen og fotograf Tom Melby for den såkalte Mia-saken: Jenta ingen kan hjelpe. Saken har også vunnet Amedia-prisen og Helgeland & Salten Journalistlags pris. Blant Svarte Natta-finalistene er en rekke sterke bidrag som alle hadde fortjent pris, deriblant den fantastiske NRK-serien 113 om heltene i helsesystemet.

Nok en gang ble konferansen en anerkjennelse av det faglige nivået på journalistikken som utøves i Bodø-redaksjonene. Bodø Nu vant forrige pris med «Kookon-saken» og AN-journalist Siri Gulliksen med «Celleprøvesaken» før det igjen. AN-journalist Stein Sneve har tidligere vunnet for sine innsiktsfulle kommentarartikler. Ekstra morsomt var det at Bodø Nu-journalist Preben Hunstad vant prisen for beste video med den ærlige historien om seg selv; mobbeofferet som selv ble mobber.

"Å vinne pris for grundig dokumentasjon er bra. Det er først når det skjer en endring at vi har grunn til å feire.

Å vinne pris inspirerer. Men nå er hverdagen tilbake. Laurbær er som kjent ikke egnet å hvile på. Viktigere er det å dvele kritisk ved vårt eget oppdrag og journalistikkens kår som vaktbikkje i rollen som den fjerde statsmakt. De senere år også i konkurranse med sosiale medier som kan være både den manipulerende og fordømmende statsmakt. Og i verste fall kan endre statsmakt.

Her er det mye å ta fatt i. «Den største medieskandalen dette året, er den saken ingen av oss skrev om, den saken vi ikke klarte å avdekke: Nav-skandalen», sier styreleder Hanna Relling Berg i Norsk Redaktørforening. Vi har også sett hvor ille det kan gå når medier trår feil. VG-dekningen av dansevideoen med Trond Giske gjorde unge Sofie fra Ålesund til medieoffer. Heldigvis bidrar saken til skjerping av bransjens etiske regelverk.

God journalistikk er ikke viktig før den treffer beslutningstakere og fører til endringer. Da er jeg tilbake til vår egen Mia-sak. Hun er psykisk syk, men for frisk for psykiatrien. Hun er for syk til å være i fengsel. Og hun er for dyr for hjemkommunen.Vi har ettertrykkelig dokumentert at 23 år gamle Mia er blitt en ping pong-ball i et sektor-system der alle spiller henne fra seg.

Mia er ikke alene. Hun deler skjebne med flere hundre mennesker i samme situasjon her i landet. De er ikke selv i stand til å gå i fakkeltog for sin sak. Mia-saken har har vært tema i flere runder i Stortinget. Lite har skjedd.

Å vinne pris for grundig dokumentasjon er bra. Men det er først når det skjer en endring at vi har grunn til å feire.

God helg!


Artikkeltags