UNN er et offentlig regionsykehus for hele landsdelen, ikke et privateid foretak i og for Tromsø.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære leser. Da et samlet styre i Helse Nord, med ett unntak, før jul gikk inn for etablering av et desentralisert PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset var det slutten på en lang og opphetet debatt gjennom flere år og mange styremøter.

Trodde vi.

Etter en usedvanlig lang og grundig saksbehandling var det endelig tid for å utligne noen av forskjellene i landsdelen i behandlingen av pasienter med hjerteinfarkt. Løsningen var å etablere et tilbud i Bodø som en satellitt-modell fra det regionale PCI-sentret i Tromsø. Slik de gjør i Sverige der de gir PCI-tilbud 28 steder etter samme modell.

Trodde vi.

Så feil kan man ta. I etterspillet er det mange stygge tak og tacklinger bakfra. Det må flere ta ansvar for.

Først og fremst må representanter for UNN, politikere og andre høyrøstede stemmer fra Tromsø nå akseptere at det er tatt en beslutning som faktisk gjelder. Den kan ikke overprøves.

Truslene fra avgått UNN-direktør overfor styreleder Marianne Telle i Helse Nord om at «Du vil bli knust» (som Ingebrigtsen ikke har nektet for å ha sagt) er stygt spill. Det førte til Ingebrigtsens avgang. At Marianne Telle nå forsøkes gjort til syndebukk for alvorlige trusler hun ikke har bedt om å motta er helt utrolig. Det er nok nå!

Så skal det legges til at styreleder Telle og Helse Nord-direktør Lars Vorland raskt og velvillig kommenterte avgangen etter at AN avslørte at det var selveste UNN-direktøren som var mannen bak truslene.

De måtte bekrefte for å unngå spekulasjoner. Men det var unødvendig å gå så bredt og detaljert ut.

Det har Vorland langt på vei tatt selvkritikk for.

Nå kommer det ulike krav fra Tromsø om at Helse Nord må avvikles, at administrative funksjoner må flyttes fra Bodø til Tromsø og at valgkomiteen som skal foreslå nytt styre ved UNN ikke kan bestå av to fra Tromsø og en fra Bodø (!).

Noen må ha glemt at UNN er offentlig regionsykehus for HELE landsdelen, ikke et privateid foretak i og for Tromsø.

De regionale helseforetakene er etablert nettopp med formål å stagge makten til universitetssykehusene, og sørge for likeverdig fordeling av helsetilbudet i hele regionen.

Derfor er administrasjonene plassert utenfor universitetssykehusene, i Hamar, Stavanger, Stjørdal og Bodø.

En av de varmeste forsvarerne av Helse Nord er avgått styreleder ved UNN, Jorhill Andreassen.

Hun mener foretaket har hatt orden i sysakene og vært garantisten for store utbyggingsprosjekter over hele landsdelen, ikke minst ved UNN.

Den lange veien mot tillit er brolagt med kantete steiner og snubletråder. Men det er fullt mulig å komme videre. Det forutsetter at alle respekterer spillereglene og ikke glemmer det viktigste: Hensynet til pasientene. Og et godt og likeverdig helsetilbud i hele landsdelen. Også i Finnmark og Nordland.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken