Gratulerer, Ole Henrik Hjartøy!

Ole H. Hjartøy og Grete Fjærvoll like etter seieren onsdag.

Ole H. Hjartøy og Grete Fjærvoll like etter seieren onsdag.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det meste av alt det positive som skjer i Bodø for tiden skyldes samarbeid og teamwork. Men vær ikke et øyeblikk i tvil om at Ole Henrik Hjartøy fortjener en ekstra klapp på skulderen etter at byen gikk seirende ut av kampen om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Hjartøy fikk fire år som ordfører i Bodø, men hans ettermæle som øverste politiske leder av byen skulle nesten indikere at han hadde mange flere år ved makten.

Jeg skal ærlig innrømme at da jeg hørte om Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2014, lansert av nettopp Ole Henrik Hjartøy, så var jeg mer enn skeptisk. Ikke bare fordi EU på det tidspunkt ennå ikke hadde åpnet for byer i ikke–medlemsland, men også fordi jeg anså prosjektet som for stort og komplekst for Bodø.

Hjartøy viste imidlertid stor politisk dyktighet med å involvere kulturminister og europaminister, begge fra hans parti Høyre, og lobbyet godt både i Brussel og i regjeringen. I hans siste sommer som ordfører i 2015 ble det klart at Bodø faktisk kunne ta løs på jobben for å bli akkurat det byen ble 25. september 2019.

Tett opp mot valget 2015, som Hjartøy tapte selv om Høyre aldri hadde fått så stor oppslutning i Bodø før, luktet Hjartøy en annen mulighet. Mens både toppledere fra Høyre og Arbeiderpartiet besøkte byen hyppig, fikk Hjartøy plutselig Jektefartsmuseet inn i statsbudsjettet. Selvsagt var dette et frieri fra Høyre i kampen om å beholde makten i Bodø, men uansett er det et faktum at det mange i byen hadde jobbet for i flere tiår plutselig fikk en løsning i løpet av 14 dager i august/september 2015.

En annen sak som har et tydelig Hjartøy–stempel, men som kanskje ikke er like godt kjent, er lokaliseringen av Avinors nye RTC, Remote Tower Control, på Langstranda i Bodø. Kampen sto lenge mellom Værnes og Bodø, men bygget reises i skrivende stund i Bodø og byen vår vant den kampen – mye takket være godt politisk håndverk av Ole Henrik Hjartøy.

Også når det gjelder den største av alle bodøsaker: Ny by, ny flyplass, er det all mulig grunn til å kreditere Hjartøy. Selv om de andre partiene, deriblant Arbeiderpartiet, kom seg på riktig spor etter å ha nølt en periode, var det Hjartøy som ledet an i det stemningsskiftet som skjedde i bakkant av Stortingets vedtak om å legge ned Bodø hovedflystasjon. Det kan ingen ta fra ham.

Alle disse sakene er eksempler på Ole Henrik Hjartøys kapasitet som ordfører og hva han fikk til i sin periode. Der mange har hengt seg opp i en kanskje snill og godslig væremåte, viser resultatene at Bodø i Hjartøy hadde en tøff og hardtarbeidende ordfører som faktisk fikk gjennomslag for store ideer.

Den siste store ideen ble altså til virkelighet onsdag, og kommer til å prege byen og Nordland i mange år. Det er absolutt på sin plass å gratulere alle de som har jobbet knallhardt med prosjektet lenge, men ikke minst gi en ekstra gratulasjon til Ole Henrik Hjartøy.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken