Nå kommer boksen som følger med hva du gjør hjemme

Av
DEL

AproposSnart får alle i Salten en ny boks i huset. Den gjør at noen andre kan følge med om du er hjemme, om du har gjester eller om du har en spesiell sykdom? Bare for å nevne noe. En slik innretning skal alle i kongeriket snart få montert.

I Salten er arbeidet godt i gang. For ordens skyld; det er ikke 1. april i dag!

Det er NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) som har vedtatt at alle mottakere av elektrisk strøm, i løpet av dette året og neste, skal få en såkalt smart strømmåler.

LES MER: Frykter denne boksen vil true personvernet til 1,4 millioner

Og her har vi virkelig en smart innretning, ifølge ekspertene. Dette har blant annet fått fagdirektøren for teknologi i Datatilsynet, Atle Årnes, til å reagere.

Til «Dinside.no» forteller han at den nye strømmåleren kan fortelle veldig mye om hva som skjer i det enkelte hjem. Og dette er opplysninger mange kan ha stor interesse av.

Den nye smarte strømmåleren kan blant annet fortelle om man bruker en konkret elektrisk ting. Benytter man eksempelvis et medisinsk apparat, vil strømmåleren kunne registrere dette, fordi hvert enkelt elektrisk apparat har sitt eget «avtrykk». I neste ledd kan denne informasjonen brukes til å fortelle hva som feiler deg!

Informasjon som samles inn skal selvsagt ikke flyte fritt omkring, hevder NVE. Likevel er boksen altså der. Det store spørsmålet er derfor: hvorfor?

Og hvem skal benytte seg av denne informasjonen, av høyst privat karakter?

NVE forsikrer at dette er trygt. En seksjonssjef opplyser til «Dinside.no» at NVE fører tilsyn og at det er strenge krav til sikkerhet og personvern. Phu, nå ble jeg lettet!:

Fra før av vet vi jo at matvarekjedene registrerer alt hva vi kjøper. Reiseoperatørene har informasjon om hvor vi reiser, mens bibliotekene vet hva vi er opptatt av å lese om.

I mange av bilene våre, er det en duppeditt som regisserer hele kjøremønsteret ditt, mens bankene har full kontroll på hvor mye du bruker på Vinmonopolet eller til klær og sko.

Og stort sett alle nettavisene registrerer hva folk leser om, og når, mens bompengeselskapene har full kontroll på hvor du er. For ikke å snakke om tv-selskapene som registrerer hva du glor på i «idiotboksen».

Sjekker man et hotell i London på nett, går det ikke mange minuttene før en robot – et eller annet sted – har registrert søket ditt og sender deg flere tilbud.

Fram til jeg leste om den nye smarte strømmåleren, har jeg trodd at man var noenlunde trygg innenfor husets fire vegger, men det er altså snart ikke mer privatliv igjen.

Tankene springer raskt til George Orwells bok «1984», selv om vi ikke er der – ennå. Uansett klarer jeg ikke å begripe hvorfor den smarte strømmåleren skal samle inn all denne informasjon.

Jeg trodde det var nok å måle forbruket, men det var det sikkert noen der ute som visste fra før ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags