- Historien kjenner vi igjen. Tromsø blir valgt på automatikk.

Jan-Eirik Hanssen er sjefredaktør i Avisa Nordland

Jan-Eirik Hanssen er sjefredaktør i Avisa Nordland Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Les sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen sitt Apropos.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære leser. Senest i denne uka måtte det omkamp til før fornuften seiret.

Fiskeridirektoratets forslag om å legge ned regionkontorene i Nordland, til fordel for ett kontor for hele landsdelen i Tromsø, ble møtt med vantro.

Nordland er ikke bare landets største oppdrettsfylke. Nordland er nasjonalt dominerende eksportør av fisk i alle varianter.

Likevel klarte direktoratet å foreslå at kompetanse skulle tømmes, og regionledelse fjernes fra verdiskapende aktører med sjøstøvlene på.

Heldigvis snudde Nærings- og Fiskeridepartementet etter å ha blitt utsatt for kalde fakta og rasjonelle argumenter. Kompetanse og regionkontor blir værende i Nordland. Troms og Finnmark slås sammen til en region.

Nok en gang ble en selvsagt sak til en kamp som måtte utkjempes. Nok en gang måtte det argumenteres godt og ropes høyt. Og heldigvis: Nok en gang vant politikere og bransjeorganisasjoner fram med fornuftige argumenter. Til slutt.

Historien kjenner vi igjen. Tromsø blir valgt på automatikk. Sentrale beslutningstakere i sør mangler elementære kunnskaper om landsdelens utfordringer, kompetanse og geografiske størrelse. Når noe skal regionaliseres eller plasseres «oppi der» landes det påfallende ofte på Tromsø.

Vi har sett det i sak etter sak. Få år etter at Universitetet i Nordland ble etablert, kom forslaget om å gjøre institusjonen til en filial under Universitetet i Tromsø. Da politireformen ble lansert ble det umiddelbart pekt på Tromsø som hovedsete for hele Nord-Norge, stikk i strid med faglige argumenter og geografiske kriterier.

Også Mattilsynet har vært i samme spill.

Innovasjon Norge ble nylig forsøkt flagget ut av Nordland, til fordel for et nytt nordnorsk kontor for hele landsdelen i Tromsø.

Det er utrolig, all den tid folketallet i Nordland er større enn i Troms og Finnmark til sammen. Og at Nordland står for nærmere 60 prosent av all næringsaktivitet i de tre nordnorske fylkene og for 70 prosent av alle eksport fra landsdelen. Det kan du lese mer om i dagens lederartikkel.

Nordlands største utfordring er at sentrale beslutningstakere ikke kjenner fylket. Vi når ikke opp og fram med kunnskap om oss selv.

Men heldigvis: Nordland og spesielt Bodø har vunnet flere seire i det siste. Universitet, politi og Innovasjon Norge er på plass. Regjeringens støtte til prosjektet «Ny by, ny flyplass» kom raskt og uforbeholdent. Avinor valgte Bodø som framtidig tårnsenter.

Ekspertgruppen for Forsvaret har utpekt Bodø som viktig destinasjon for sivil og militær beredskap, og vil ha permanent NATO-tilstedeværelse her.

Bodø har vist vei med ny, utadvendt og aktiv strategi med ordfører Ole Hjartøy i front. Det har så langt gitt gode resultater.
Landsdelen, Nordland, Tromsø og Bodø er best tjent med god arbeidsdeling. Intet lokomotiv klarer å dra hele Nord-Norge alene.

I Nordland må vi selv ta ansvaret for å gjøre alle våre fortrinn synlige.

God helg i nord!

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør

Bodø har vist vei med ny, utadvendt og aktiv strategi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken